× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Procesory koukají do budoucna

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       7. 3. 2006       12 122×

Začněme podle abecedy. AMD dalo virtualizaci v procesoru kódové jméno Silvervale, nyní Pacifi – ca. Právě v letošním roce mají přijít na trh procesory s výraznou podporou virtualizace. Výrobce používá zkratku SVM (Security and Virtual Machine). Obě dvě problematiky se mají vyřešit jedním balíkem technologií. Tolik se lze dozvědět z materiálů výrobce. Musíme si tedy počkat na reálné nasazení.


Intel na vandru

Intel nazval svou virtualizační technologii Vanderpool, zkráceně VT. Technologie se již nachází v procesorech Intel Pentium 4 s podporou Hyper-Threading technologie, konkrétně modely 662 a 672, 65nm procesorech Pentium D a Pentium Extreme Edition, dále v procesorech Intel Xeon, modely 7020, 7030, 7040 a 7041. V těchto procesorech se nalézá pod názvem VT-x (X je podle x86). Podobně ji budou podporovat i procesory 64bitové rodiny IA-64, tentokrát pod názvem VT-i (kde „i“ znamená Itanium).

Obecně se rozšíření instrukční sady říká VMX (Virtualisation Machine eXtensions). Chvilku stejně, chvilku jinak, obě dvě společnosti soustavně vysvětlují princip virtualizace a důvody jejího nasazení. Výrazně hlubší detaily se však zatím neobjevily. Marketingové i technické informace jsou tedy jednou v zeleném, podruhé v modrém provedení, ale obsah je v základu stejný (logicky, hovoří se o stejné věci). Obě dvě technologie budou podporovány stávajícími i budoucími softwarovými virtualizačními balíky jako MS Virtual Server 2005 nebo VMware.

Přestaňte se vymlouvat na výkon a začněte virtualizovat

Přestože obě společnosti tvoří nástroj pro virtualizaci, nepostupují stejně. AMD má oproti Intelu virtualizaci operační paměti. Podle firmy VMware je právě toto klíčem k vysokému výkonu. Prozatím jim musíme věřit, protože reálně na trhu jsou prozatím jen procesory Intel, které podporují virtualizaci. Intel pro virtualizaci vyžaduje malý softwarový emulátor, spuštěný v reálném módu procesoru. Přímé porovnání obou směrů je také poznamenáno prostým faktem, že se oba hráči vydali odlišným způsobem připojení RAM paměti. Jakékoli úpravy přístupu do RAM se tedy pro AMD týkají procesoru, zatímco Intel tuto problematiku přesunul na čipovou sadu. Jsme ale teprve milimetr za startovní čarou u Intelu a chystáme se na start u AMD. Počkejme si tedy na skutečné ostré srovnání až ve chvíli, kdy bude fyzicky možné.


Za efektivnější chod

Zlikvidují AMD a Intel trh s virtualizačními nástroji? Budou si společnosti typu VMware hledat nové zaměření? Rozhodně ne. Hardwarová asistence virtualizace jen umožní efektivnější chod virtuálních počítačů, ale v žádném případě nenahradí virtualizační nástroje. A nestačí tedy jen virtualizační software? Teoreticky ano, ale s malým výkonem. Hardwarová podpora přece jen urychlí některé úkony. Mezi další výhody patří chod operačních systémů a aplikací na úrovních, pro které byly vytvořeny (i když ve skutečnosti pracují ve virtuálním prostředí). Tím se odstraňuje mnoho případných konfliktů, nebo umožňuje chod lepší provoz operačních systémů, které pro virtualizaci nebyly navrženy. A jaká bude budoucnost? Podle IDC má v roce 2007 mít 40 % serverů implementovanou virtualizační technologii.




Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006030506-procesory-koukaji-do-budoucna/ ].