× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

BSA vyšla s vervou do boje proti softwarovému pirátství

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       8. 3. 2006       11 166×

Jen za poslední dva roky členové BSA evidují 243 nových případů nelegálního užívání či distribuce softwaru, přičemž škody jim způsobené se vyšplhaly přes 31 milionů korun. Nejvíce případů přitom bylo v Praze, severních Čechách a jižní Moravě.

BSA chce novou kampaní oslovit zejména majitele a jednatele firem, na jejichž hlavy stále častěji dopadá případná trestní odpovědnost za nelegálně instalované a užívané programy. „U soudů se ze softwarového pirátství zodpovídá každý rok čím dál více managerů, aniž by se instalace či šíření nelegálního softwaru sami jakkoli účastnili,“ uvádí Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA. „Máme i řadu případů, kdy se vedení firmy stalo doslova obětí softwarového pirátství kvůli své nedůslednosti a ignorování nelegálního softwaru ve firmě,“ upřesňuje.

Za porušování autorských práv hrozí kromě vysokých peněžitých trestů dokonce i trest odnětí svobody do výše až pěti let. Běžné jsou desetitisícové pokuty, ale také náhrada škody poškozeným softwarovým firmám – a to až na dvojnásobek licenčních poplatků. Suma se tak může vyšplhat až do statisíců korun.

Podle poslední studie analytické firmy IDC je míra nelegálně užívaného softwaru v České republice odhadovaná na 41 %, což oproti roku 2003 představuje nárůst o jeden procentní bod. Pro českou ekonomiku tak jde o ztrátu více jak 3,1 miliardy Kč. Firma IDC se navíc domnívá, že by Česká republika snížením míry softwarového pirátství o deset procentních bodů ze současných 41 % získala ekonomické benefity v řádech miliard korun. Podle ní by v průběhu příštích čtyř let mohlo být vytvořeno 2 900 nových pracovních míst v oblasti informačních technologií, příjmy státního rozpočtu by se zvýšily o 2,3 miliardy korun a tuzemský hrubý domácí produkt by vzrostl o více než 22,7 miliardy korun.

Zdroj: Computerworld.com

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006030803-bsa-vysla-s-vervou-do-boje-proti-softwarovemu-piratstvi/ ].