× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Zvoľte si správne doménové meno

[ http://programujte.com/profil/20356-jan-varhol/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       20. 3. 2006       11 444×

Všimol som si, že aj väčšie firmy, ktoré si za výrobu svojej webovej prezentácie pekne zaplatia, častokrát nemyslia na správny výber doménového mena. Potom častokrát vidíme domény s názvami www.firma-sro.sk, alebo v horšom prípade nie je problém nájsť aj takéto zverstvá: www.institutvzdelavaniakosice.sk. Touto kratšou úvahou by som chcel dopomôcť tým ľuďom, ktorí stoja pred otázkou výberu doménového mena.

Prečo je výber doménového mena (ďalej len meno) taký dôležitý? Doména určuje vašu identitu na Internete. Musí byť ľahko zapamätateľná, krátka, výstižná a zrozumiteľná. Na to, aby ste došli k tomuto záveru nepotrebujete žiadne špeciálne školy, ani múdre knihy. Stačí vám sedliacky rozum. Ale aj napriek týmto vedomostiam stále vznikajú nové a nové „doménové nepodarky“. Poďme si preto rozobrať kúsok po kúsku jednotlivé aspekty výberu toho správneho mena.


Unikátnosť

Ak chcete, aby sa vaša doména volala napriklad www.hotelvinice.sk, pri registrácii sa vám môže ľahko stať, že takýto názov je už obsadený. Väčšina z nás by hľadala podobný názov, akúsi skomoleninu toho pôvodného, napríklad www.vinicehotel.sk. Toto je ale chyba. Vaše meno musí byť unikátne a nezameniteľné so žiadnym iným (príklad nesprávne zvolených mien www.obchod.cz a www.e-obchod.cz). Samozrejme nenarobíte nič s tým, že takúto chybu niekto spraví po vás a registruje si meno podobné s tým vašim. Takže pred registráciou si dajte tú námahu a zistite si existenciu takýchto mien, s ktorými by si mohli ostatní to vaše meno mýliť.


Zrozumiteľnosť

Určite to poznáte. Meno, ktoré je zložené zo začiatočných písmen názvu, alebo z rôznych iných skratiek, je veľmi málo výstižné. Pravidelní návštevníci si určite zvyknú, ale noví budu možno chvíľu hromžiť. Vaše meno by malo byť nielen ľahko zrozumiteľné, ale tiež by malo mať akúsi výpovednú hodnotu o obsahu stránky. Napríklad ak idem na www.programujte.com, viem na 80 %, čo na danej stránke môžem čakať. Samozrejme že v prípade firiem najskôr vyhrá názov firmy a práve tu vznikajú nedorozumenia. Dochádza k skracovaniu mien, oddeľovaniu mien pomlčkami a podobne. A množstvo dnešných užívateľov Internetu (bohužiaľ) ani nevie, kde sa taká pomlčka píše.
Prednedávnom som potreboval nájsť firmu na Internete. Ak hľadám cez vyhľadávače, postačí, ak kliknem na odkaz a som na ich stránke, lenže ja som šiel cez Zlaté stránky (tie papierové). Opisoval som názvy a došiel som k zaujímavému záveru – skoro tretina stránok sa mi nezobrazila, pretože som niekde urobil preklep. Vyskúšajte si to tiež. Preto nezanedbávajte zrozumiteľnosť vášho mena.


Dĺžka

Tak, kameň úrazu mnohých domén. Dĺžka je naozaj vecou názoru každého jednotlivca. Chcel by som len varovať pred extrémami týkajúcimi sa nezvyklo krátkych alebo dlhých mien. Je to zvláštne, ale obe sa ťažko pamätajú. www.cp.sk, keď človeku poviete, že toto je stránka, kde môže nájsť cestovné poriadky, na jej zapamätanie potrebuje vivinúť väčšie úsilie, ako na zapamätanie si adresy www.cestovneporiadky.sk. Prečo? Pretože okrem adresy si musí pamätať, že tento názov je krátky a že sa skladá zo začiatočných písmen. A horeuvedený príklad www.institutvzdelavaniakosice.sk už ani nemusím rozoberať. Podľa mňa je primeraná dĺžka niekde uprostred – medzi štyrmi a desiatimi znakmi. Len pre zaujímavosť, jedno doménové meno môže obsahovať maximálne 63 znakov v druhej úrovni.


.sk, .cz, .com, .net ? Čo z toho?

Slovenské firmy (a lokál-patrioti) trvajú na tom, že chcú svoju slovenskú doménu. Je to správne, to áno, ale prečo sú v ponuke aj zahraničné domény? Musí to mať nejaký dôvod. Áno, má to dôvod. Predstavte si, že chcete s vašimi internetovými aktivitami expandovať aj do viacerých štátov. Zapamätanie si mena v tvare nieco.sk je pre cudzinca oveľa obtiažnejšie, ako nieco.com, lebo je na príponu .com už zvyknutý. Preto ak máte na svojich stránkach obsah, ktorý by zaujímal aj iných návštevníkov ako z vašej krajiny, smelo si registrujte zahraničnú doménu.


Trošku teórie o tom, čo je všeobecne povolené pri vytváraní mena

Momentálne sú v prevádzke ASC II domény, v ktorých sú povolené písmená a-z a čísla 0-9 a jeden špeciálny znak, pomlčka (správně spojovník – pozn. korektora). Mená sa nesmú začínať ani končiť pomlčkou. Momentálne sa testujú nové IDN domény, v ktorých sú povolené všetky unicode znaky. To bude umožňovať prezentáciu thajského, arabského, laoského, hebrejského a iných jazykov. Domény sa dajú registrovať aj pre neskoršie použitie (rezervácia mena).


Osobne by som pred registráciou domény odporúčal spraviť minimálne vo svojom okolí menší prieskum toho, či vaše meno spĺňa minimálne predchádzajúce kritériá.



Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006030903-zvolte-si-spravne-domenove-meno/ ].