× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Apple Mac Mini útočí!

[ http://programujte.com/profil/20356-lukas-hnilicka/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       19. 3. 2006       8 980×

Po spekulacích a domněnkách o budoucí podobě počítačů Apple s procesory Intel přichází novinka, která ohromí všechny, kteří chtějí malý výkonný počítač, ve kterém se však skrývá i ohromná síla a přináší svět multimedií na dlani.

Nový Mac Mini má díky procesorům Intel Core Duo až 4krát vyšší výkon než jeho předchůdce. Vývoj těchto čipů je velkým evolučním skokem, jelikož čip je vytvořen 65nm procesem.

Mac mini se tím stává velmi kvalitní multimediální stanicí, která díky svým rozměrům nabízí uplatnění jak doma, tak v kanceláři. Změny nenastaly pouze v oblasti výkonu, ale také v možnosti využití s klasickými periferiemi, určenými pro klasická PC. Díky DVI/VGA výstupům můžete připojit Mac Mini k jakémukoliv monitoru či televizi a za pomoci USB ke klasické klávesnici a myši. K dispozici je také Fireware, Ethernet a také Air-port pro připojení k širokopásmovému Internetu, pokud nepoužíváte bezdrátové, dále audio in-out umožňující jak analogový, tak digitální zvuk.

Díky mechanikám Combo a Superdive máte zároveň i naprosto skvělý malý přenosný DVD přehrávač. Pokud by vám i tato možnost byla blízká, má pro vás Mini ještě jedno malé překvapení v podobě dálkového ovládaní, které je kompatibilní s iPodem.

Grafická karta s procesorem Intel GMA 950, která podporuje Tiger Core Graphic, se nemusí stydět ani za svůj výkon při těch nejnáročnějších 3D hrách. Její paměť je sdílena s procesorem a dosahuje rychlosti 667 MHz.

Ani po softwarové stránce Mac Mini nijak nezaostává. Základem je prověřený operační systém Mac OS X Tiger a další série programů pod názvem iLife 06 (iPhoto, iMovie či DVD) jež vám umožní vše, co vás napadne – od sdílení fotek či tvorby vlastního videa přes vypalovaní DVD kompilací až po prezentaci dat z veškerých počítačů Apple v okolí.

Při nákupu máte na výběr ze dvou procesorů – výše jmenovaný Inter Dual Core o taktu 1,66 GHz nebo Intel Solo Core 1,5 GHz.

Cena odpovídá spíše klasickému počítači, avšak při porovnání ceny a výkonu a možností zařízení jde o naprostý převrat od společnosti Apple na evropských trzích.

Jelikož ceny pro český trh nejsou dosud oficiálně známy, můžeme vycházet z cen na americkém trhu, kde se cena za základní model pohybuje okolo 599 $ (přibližně 14 000,– Kč). Verze Dual Core stojí 799 $ (přibližně 19 000,– Kč). Zdá se tedy, že cena bude podobná jako u předchozího modelu.


Zdroj: www.apple.com

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006031401-apple-mac-mini-utoci/ ].