× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Ze sešitu číslicové techniky<br>0000 1011. díl – Diodová logika

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       30. 3. 2006       17 440×

Dnes nebo kdykoliv jindy si v tomto článku můžete přečíst o tom, co to je diodová logika, jak se zapojení s ní chová a jak vlastně funguje.

První něco o tom, co to je. Je to vlastně funkční zapojení, které se skládá z diod a rezistorů, a umožňuje nám z něj vytvářet dvě základní hradla AND a OR a z nich potom skládat složitější zapojení. Diodová logika je poměrně rychlá – až 200 MHz. Rychlosti může bránit pouze parazitní kapacita diod, ale tento problém řeší takzvané rychlé diody.

Teď se již podíváme na některá zapojení. Prvním z nich bude logický součin. Jak vypadá tabulka funkce, to už by vám mělo být jasné, my si ale tabulku uděláme, jen s jiným obsahem. Zajímat nás budou samozřejmě i logické jedničky a nuly, ale především to tentokráte budou napětí. Zbytek vysvětlím na obrázku.


Na obrázku si můžete prohlédnout zapojení logického hradla AND složeného ze dvou diod a jednoho odporu. Nyní budeme postupovat podle tabulky: První připojíme oba dva vstupy x1 i x2 k zemi. Nyní poteče proud přes odpor a přes diody na zem, a tudíž na výstupu y nebude prakticky žádné výstupní napětí (jen 0,7 V), které se ztrácí na polovodičovém přechodu na diodě. I nadále budeme pokračovat dle tabulky a vstup x1 připojíme k Ucc a vstup x2 necháme na zemi. Dioda na vstupu x1 bude uzavřena a nepoteče jí žádný proud, ale přes diodu D2 poteče proud na zem, a tudíž se opakuje případ z minula, kdy byly obě diody připojeny k zemi. Totéž nastane, prohodíme-li výstupy. Ale pokud připojíme oba dva vstupy na Ucc, potom ani jednou diodou neprochází proud, a tudíž je celé napětí Ucc na výstupu y. A poprvé získáváme logickou 1.

Nyní jsem si řekli to podstatné o logickém součinu a přejdeme na logický součet. Budeme potřebovat tytéž součástky. Jeden odpor a dvě diody. Zapojení se ale bude celkem lišit.


Opět bude nejlepší to vysvětlit na obrázku. Prvně spojíme oba dva vstupy se zemí. Jak vidíme, diodami neprochází žádný proud a na výstupu je tudíž 0 V. Pokud ale jakoukoliv z diod připojíme na napájecí napětí (v našem případě je to 10 V), bude diodou tento proud procházet na výstup, na diodě vznikne úbytek asi 0,7 V a na výstupu tudíž bude přibližně 9,3 V a tato hodnota je považována za logickou jedničku.

Pro dnes to je nejspíš vše, příště si to ukážeme na příkladě.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006032006-ze-sesitu-cislicove-techniky-br-0000-1011-dil-diodova-logika/ ].