× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Vydání Windows Vista odloženo

[ http://programujte.com/profil/507-vojtech-pohunek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       26. 3. 2006       12 165×

Ti z vás, kteří věřili, že naleznou tento prosinec pod vánočním stromečkem PC se zbrusu novým operačním systémem společnosti Microsoft, budou mít bohužel smůlu.

Jim Allchin, viceprezident divize pro platformy společnosti Microsoft, oznámil, že vydání spotřebitelské verze operačního systému Windows Vista bylo odloženo na leden 2007.

I přesto ale Microsoft plánuje vydat Vistu pro businessové zákazníky skrz svůj „Volume Licensing Program“ v listopadu 2006, řekl na konferenci.

V lednovém interview Allchin řekl, že oddálí vydání Visty, jestliže nedosáhne takové kvality, s jakou by byl on spokojen.

Kvalita produktu a skvělé 'out-of-box experience' jsou naše hlavní požadavky pro Windows Vista a my jsme na dobré cestě ke splnění obojího.

„Kvalita produktu a skvělé 'out-of-box experience' jsou naše hlavní požadavky pro Windows Vista a my jsme na dobré cestě ke splnění obojího.“ řekl Allchin. „Ale průmysl vyžaduje více času pro doručení Windows Vista na nová PC během Vánoc. Musíme optimalizovat pro průmysl, a tak jsme se rozhodli rozdělit dostupnost businessového a spotřebitelského produktu.“

Microsoft stále plánuje poslat do výroby všech šest hlavních variant Visty společně v listopadu, ale počítače s předinstalovanými spotřebitelskými edicemi nebudou v prodeji do ledna.

Spotřebitelské edice Visty, které se podle Allchina nezměnily, jsou Windows Vista Starter, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium a Windows Vista Ultimate. Businessové edice jsou Windows Vista Business a Windows Vista Enterprise, a ty budou dostupné skrz „Volume Licensing Program“ v listopadu.

Allchin také prozradil, že vývoj Visty se posunul o „pár týdnů“ kvůli kvalitě výsledného produktu, což především zahrnuje bezpečnost. „Pokud bych tady měl vybrat jeden aspekt, tak se snažíme vyhnat úroveň bezpečnosti výše než kdy dřív,“ řekl a přidal, že Mirosoft pokračuje s pilováním bezpečnostních rysů.

Microsoft původně plánoval listopad - začátek vánoční nákupní sezóny - pro širokou dodávku počítačů postavených na Vistě. Někteří výrobci počítačů a maloobchodníci sdělili Microsoftu, že stále mohou začít prodávat počítače s novým operačním systémem do Vánoc, ale ostatní si myslí, že zpoždění ve vývoji by jim v tom zabránilo.

„Potřebujeme jenom pár týdnů navíc (na vývoj) a to nás staví do situace, kdy by někteří partneři byli ovlivněni více než jiní.“ řekl Allchin. „Ale my chceme, aby každý v průmyslu byl na toto připraven.“

Zmeškají lukrativní vánoční trh a to jistě zpomalí růst v počítačovém průmyslu.

Microsoft říká, že se nestará o to, jestli jeho rival Apple Computer Inc. vydělá na zpoždění Visty, protože věří, že zákazníci si stále koupí Vistu díky bohatým možnostem, jež nabízí.

Ale při nejmenším jeden analytik si myslí, že Microsoft by se měl obávat, jelikož zpoždění bude mít velký vliv na celý partnerský ekosystém společnosti.

„Zmeškají lukrativní vánoční trh a to jistě zpomalí růst v počítačovém průmyslu.“ myslí si Sam Bhavnani, hlavní analytik v Current Analysis. „To bude mít značný dopad na počítačové výrobce a prodejce.“

Wall Street reagoval negativně, a tak Microsoftu i jeho hardware partnerům Dellu a Hewlett-Packardu okamžitě po zprávě o zpoždění klesly akcie. Finanční analytici poznamenali, že zpoždění přinutí Dell a Hewlett-Packard, kteří očekávali vánoční příjmy z počítačů s Vistou, aby přehodnotili své finanční očekávání.

Microsoft plánuje vydání dalšího CTP (Community Technology Preview) Visty koncem června, tentokrát už asi jako Windows Vista Beta 2. V tomto CTP již budou obsaženy všechny funkce finální verze a veškeré provedené změny budou dále jen kvalitativního charakteru.

„Pro většinu společností by zpoždění nebylo problém, protože jim tak jako tak zabere 18 měsíců testování a plánování, než budou moct začít masově používat Windows Vista.“ řekl Michael Silver, analytik společnosti Gartner. „Společnosti stejně měly plánovat používání Vist až na rok 2008.“

Domácí edice bylo to hlavní, co se mělo dostat ven ještě tento rok.

„Microsoft mohl posunout businessové edice do roku 2007 bez většího problému a to je jistě ještě možné.“ řekl dále Silver, „Domácí edice bylo to hlavní, co se mělo dostat ven ještě tento rok. Když zmeškají Vánoce, tak další zpoždění již bude mít minimum následků.“

Microsoft ještě dodal, že odložení Visty nebude mít žádný dopad na vydání Internet Exploreru 7 pro Windows XP v druhé polovině tohoto roku. IE 7 se bude dodávat jako součást Visty a Microsoft dříve prohlašoval, že IE 7 pro XP má být vydáno ve stejnou dobu jako nový operační systém.

Zdroj: http://www.computerworld.com

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006032202-vydani-windows-vista-odlozeno/ ].