× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Ze sešitu číslicové techniky<br>0000 1100. díl – Diodová matice

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       5. 4. 2006       17 504×

V tomto díle si ukážeme, jak se tvoří obvody diodové logiky a jak se tvoří diodová matice a co to vlastně je.

Nejrve nějaký příklad na diodovou logiku. Ještě než ho ale rozeberu, musím vám sdělit podstatnou věc. Diodová logika neumí tvořit negaci, proto budeme používat přímo negovaných hodnot. Ale to až u diodové matice. Nejprve tedy zadání funkce.

Tabulka:

UNDF:

Karnaughova mapa:

Rovnice minimalizace:

Schéma minimalizace:

Nyní bychom s příkladem skončili, ale my se ještě podíváme na ono diodové schéma:

Myslím, že zde není co nechápat, ale teď se již vrhneme na diodovou matici.

Co to tedy je? Je to výrazné zjednodušení schématu diodové logiky, skládá se pouze z linek (vodičů) a teček (diod). Podíváme se, co která tečka značí. Jsou dva druhy – prázdná a plná. Každá z nich značí jinou logickou funkci.

Ještě bych vám rád řekl něco o tom, jak budu dále tvořit vodivá spojení, aby v tom nebyl zmatek. Zatím jsem se setkal se dvěma druhy kreslení spojů. Nejprve vám ukážu údajně starší normu s „bambulkami“ a potom to, co více vyhovuje mně. Přijde mi to čistší a snad i přehlednější.

A teď již samotnou diodovou matici:


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006032303-ze-sesitu-cislicove-techniky-br-0000-1100-dil-diodova-matice/ ].