× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Panasonic plánuje svůj první Blu-Ray přehrávač

[ http://programujte.com/profil/507-vojtech-pohunek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       3. 4. 2006       7 216×

Jenom pár detailů o přehrávači bylo dosud odhaleno. Panasonic pouze prozradil, že jeho vypouštěcí cena bude asi třikrát vyšší než cena prvních přehrávačů konkurenčního HD-DVD, což jistě není zrovna pozitivní.

Blu-Ray Disc je nové optické záznamové médium, jež by mělo nahradit DVD jako hlavní volba pro high-definition filmy (ve vysokém rozlišení). Je podporováno spoustou hlavních společností ve spotřební elektronice jako jsou Sony, Sharp, Samsung a již zmíněný Panasonic.

Blu-Ray však vede konkurenční boj s rivalským formátem zvaným HD-DVD. Tento formát je prosazován Toshibou a mimo jinými je podporován Microsoftem a Intelem.

Panasonic oznámil, že přehrávač označený jako DMP-BD10 bude uveden na trh ve stejnou dobu, kdy společnost začne prodávat svou první „plně HD (high-definition)“ plazmovou televizi. Existuje spousta video signálů, které jsou posuzovány jako high-definition, ale na vrcholu těchto je obraz s 1 080 řádky a s „progresivním scannováním (progressive scanning)“, který se právě označuje jako „plně HD“ a který se nedávno stal hlavním bodem pro výrobce plochých televizorů.

Tento Blu-Ray Disc přehrávač bude údajně stát méně než 1 500 $ (to je přibližně 34 000,– Kč), to prozradil Panasonic jen tak mimo řečí.

Podle současných spouštěchích plánů bude zařízení Panasonicu opožděno od vydání HD-DVD o pět měsíců. Toshiba plánuje dát svůj první HD-DVD přehrávač na trh v USA v dubnu za asi 500 $ (asi 11 500,– Kč). Kdežto úplně první Blu-Ray Disc přehrávač, od firmy Samsung, je plánován na 23. května a Sony slíbila přehrávač na červenec za nějakých 1 000 $ (23 000,– Kč).

Vypuštění obou formátů bylo již několikrát odloženo. Toshiba původně plánovala vydat HD-DVD ke konci roku 2005, ale byla donucena to odložit kvůli problémům se systémovými specifikacemi. Přesunula proto vydání na březen, ale i toto bylo o měsíc odloženo, protože první HD-DVD filmy stejně nebudou dostupné do dubna.

Na straně Blu-Ray spuštění selhalo také kvůli systémovým specifikacím – oba formáty používají podobný systém zvaný AACS (Advanced Access Content System).


Zdroj: http://www.pcworld.com

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006033002-panasonic-planuje-svuj-prvni-blu-ray-prehravac/ ].