× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Němcům bude hrozit vězení za nelegální stahování

[ http://programujte.com/profil/161-ondrej-satera/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       4. 4. 2006       8 244×

Kdo bude v Německu od 1. ledna příštího roku stahovat filmy a hudby, na kterou nemá autorská práva, bude muset v případě odhalení před soud. Nový zákon tak začne u našich západních sousedů postihovat už i uživatele, kteří sice nic nenabízejí, ale chtějí třeba jen pro vlastní potřebu stáhnout autorskými právy chráněná díla.

Trestní sazba pro uživatele, který chce takto nelegálně získaný produkt filmového či hudebního průmyslu pouze pro vlastní potřeby, se pohybuje až na hranici dvou let. Pokud ale bude chtít takové dílo dále komerčně využít, může podle serveru Times Online počítat až s pěti lety ve vězení.

Stále však platí, že si uživatelé mohou z legálně získaného obsahu vytvořit jednu záložní kopii. Podle některých odhadů přitom Němci stáhnou za rok 20 miliónů kopií filmů.

U nás můžeme jenom doufat, že se naši politici neodhodlají ke stejnému kroku. Myslím si, že u nás je ale tenhle druh počítačové kriminality daleko rozšířenější než v Německu, takže nás nejpíš taky nějaké ty větší postihy čekají. Ale nedokážu si představit, jak by se to dalo u někoho zjistit. Jediné, co mě napadá, je snad přímo udání od někoho jiného. V případě onoho komerčního využití by to ale bylo jednodušší.



Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006040306-nemcum-bude-hrozit-vezeni-za-nelegalni-stahovani/ ].