× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Půl milionu za překlad stránek?

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       7. 4. 2006       12 509×

Nedávno byl spuštěn projekt BezpečněOnline.cz pro IT začátečníky, resp. pro lidi začínající na Internetu. Je tento projekt vzhledem ke své ceně opravdu tak přínosný?

Ministerstvo informatiky informovalo nedávno o vytvoření nového projektu Bezpečně Online (bezpecneonline.cz [ http://www.bezpecneonline.cz/ ]). Na první pohled se jedná o dobrý projekt pro začátečníky na poli Internetu, ale co za ním stojí?

Projekt je tématicky rozdělen na 3 kategorie:

  • ochrana počítače
  • ochrana sebe
  • ochrana firmy

Každá kategorie obsahuje několik článků, např. Jak bezpečně používat Internet Explorer – jedním ze sponzorů projektu je společnost Microsoft.

Nepopírám užitečnost tohoto projektu pro začátečníky, ale také by mě zajímalo, jak začátečník tento projekt na Internetu najde. Jinak musím projekt pochválit, články jsou napsány opravdu profesionálně a začátečník by neměl mít s pochopením problémy. Je ale úsměvné, že ač článek (o bezpečnosti firewallu) nabádá k zaškrknutí voleb Blokování popup oken, ilustrovaný obrázek nabádá k vypnutí této volby. Zřejmě žijeme v demokratické zemi, a tak dáváme našim spoluobčanům možnost demokratického výběru.

Bezpecneonline.cz


Getsafeonline.org

Jedná se pouze o kopii

Ano, web samotný obsahuje velmi málo vlastního textu. Pokud se podíváme na partnery, nalezneme dole na stránce větu, které si nelze nevšimnout: „Informace uveřejněné na těchto webových stránkách jsou použity s laskavým svolením sdružení GetSafeOnline.org.“

Když navštívíme tyto stránky, zjistíme, že se jedná o naprosto totožný obsah, jen v angličtině. Nebylo by nic špatného na tom, že se jedná o prostý překlad, důvodem mnohem zajímavějším je cena za tento překlad – půl milionu korun. Když pominu, jak těžké bylo „navrhnout“ strukturu webu (resp. ji okopírovat), je to práce na několik dnů.

Ponaučení

Naučte se HTML a základy CSS a půl milionu máte v kapse. Náš stát má velice mnoho peněz na rozhazování, a proto si můžeme dovolit udělovat i podobné milodary.



Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006040701-pul-milionu-za-preklad-stranek/ ].