× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

PHP a MySQL: Vytváříme webové databázové aplikace

[ http://programujte.com/profil/20356-zbynek-svrcek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       23. 4. 2006       14 854×

Recenze knihy PHP a MySQL: Vytváříme webové databázové aplikace

Za pomoci jazyka PHP se v dnešní době dělají redakční systémy, internetové obchody a vůbec podobné databázové aplikace. Proto rozhodně není na škodu tento jazyk umět. Tato kniha Vám k tomu rozhodně pomůže.

Obsah knihy

  1. Databázové aplikace a webové prostředí
  2. PHP
  3. MySQL a SQL
  4. Dotazování webových databází
  5. Uživatelem řízené dotazování
  6. Zápis do webových databází
  7. Validace dat na serveru a na klientovi
  8. Seance (sessions)
  9. Autentizace a bezpečnost
  10. Práce se zákazníky vinotéky
  11. Nákupní vozík vinotéky
  12. Objednávání a dodávky zboží vinotéky
  13. Příbuzná témata
  • Návod k instalaci
  • Internetové a webové protokoly
  • Modelování a návrh relačních databází
  • Správa seancí v databázové vrstvě
  • Zdroje informací

Kniha známého amerického nakladatelství O'Reilly pěkně popisuje a jednoduše vysvětluje PHP a MySQL. Myslím si, že při troše píle je schopný se podle ní naučit programovat weby snad každý.

Možná bych jí mohl vytknout, že zdrojové soubory nebyly ke knize přiloženy na CD, ale to je nepodstatné, protože většina lidí v dnešní době má internetové připojení.

V některých místech se mi nelíbil český překlad, překladatelé byli tak „důslední“, že překládali i názvy proměnných, a proto není žádnou zvláštností proměnná $proměnná. Pozor, i s tou diakritikou!

Když už se prokoušete vcelku nezáživným úvodem a děkováním, zjistíte, že celá kniha se točí kolem fiktivní vinotéky, které postupně pomocí různých příkladů přidáváte funkce. To se mi líbilo, protože to není „standardní“ internetový obchod, který slouží jako ukázka v téměř každé knížce.

Druhá kapitola, pojmenovaná PHP, Vás zasvětí do základů PHP :-) Naučíte se v ní základy, proměnné, konstanty, podmínky a větvení, cykly, pole, řetěžce, reg. výrazy celočíselné a reálné funkce, uživatelem definované funkce, objekty a povíte si o nejčastějších chybách. Musím uznat, že autoři výše uvedené „jevy“ vysvětlili pěkně. Z druhé strany, 75 stran na jednu kapitolu je na můj vkus dost, a kniha tím ztrácí na přehednosti.

V třetí kapitole nesoucí název MySQL a SQL byste se měli poučit o databázích a naučit se pracovat s daty uloženými v nich. Na to těsně navazuje kapitola čtvrtá, zabývající se komunikací s databází, konkrétně s MySQL.

V páté kapitole se pouze rozebírají příkladové studie fiktivní vinotéky, a proto mě nenapadá nic, čím bych ji vystihl.

Šestá část knihy Vám osvětlí zápis do databáze. Někde v těchto místech to začíná bych nezáživné.

Sedmá kapitola je zase trochu zábavnější, tedy pokud se to dá u knihy tohoto typu říci :-) Rozebírá se tam validace dat jak na serveru pomocí jazyka PHP, tak na straně klienta JavaScriptem.

Seance (sessions) jsou náplní kapitoly osmé. Za tu mohu autory jen chválit, velmi se povedla. Je tu pěkně vysvětlené „jak na to“. Hodně mne oslovila poslední část kapitoly, a sice „Kdy používat seance“. Jsou tam totiž velmi kvalitně vysvětelné pro i proti.

V poslední, deváté, kapitole, kterou Vám chci popsat, se probírá Autentizace a bezpečnost. Autoři se tu hodně zaměřují na protkol HTTP. To se jim také vcelku povedlo.

Kapitoly 10–13 jsou naplněny prací na vinotéce, a tudíž tam nic podstatného, co by potřebovalo být, popsáno není.

V části knihy, která je označena písmenem A, se dozvíte, jak si nainstalovat PHP, MySQL, Apache, ukázky z knihy a SSL. V části B autoři zaostřili na internetové protokoly – HTTP a TPC/IP. V Céčku je trochu osvětleno, jak navrhovat relační databáze. V části označené jako D se naučíte zaznamenávat seance a konečně poslední E část bych označil za takový „doslov“.

I když by se někomu mohlo zdát, že jsem se v některých místech o knize vyjadřoval dosti nevybíravě, rozhodně Vás nechci odradit. Kniha je to pěkná, jen mi někde vadilo to, jak se autoři až moc rozepsali. Pokud máte po ruce 490 Kč, kupujte.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006040801-php-a-mysql-vytvarime-webove-databazove-aplikace/ ].