Kauza „ukradených“ hesel na Seznam Emailu
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Kauza „ukradených“ hesel na Seznam EmailuKauza „ukradených“ hesel na Seznam Emailu

 

Kauza „ukradených“ hesel na Seznam Emailu

Google       Google       8. 4. 2006       16 058×

Televizní stanice Nova odvysílala v pátek 7. 4. 2006 v Televizních novinách reportáž o údajném vykradení databáze uživatelských jmen a hesel ke službě Seznam Email. Záznam reportáže si můžete přehrát v archívu TV Nova. V reportáži bylo zmíněno, že neznámý pirát vykradl část databáze Seznamu a umístil ji na Internet. Pojďme se však podívat, jak to bylo ve skutečnosti.

Seznam není na českém Internetu žádným nováčkem, a z toho se dá usuzovat, že by se nedopustil takové chyby, aby měl ve své databázi hesla uložena v přímé podobě. Hesla jsou s největší pravděpodobností zašifrována do nečitelné podoby pomocí nějakého jednosměrného algoritmu. Také zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič na svém blogu popírá tvrzení, že by někdo vykradl jejich databázi.

Hesla byla zjištěna pomocí metody zvané sniffing. Útočník spustil na svém počítači (většinou s operačním systémem Linux) program zvaný sniffer a začal naslouchat provoz na síti a odchytával hesla. Touto metodou může zachytit pouze hesla, která putují přímo tou konkrétní sítí. Takže typicky různé školy, firmy atd. V tomto konkrétním případě se jednalo o školu, kdy se uživatel s nickem „modrák“ vsadil se spolužačkou, že získá její heslo na schránku emailu.

Takže celá situace se odehrála jinak, než informovala TV Nova. Společnost Seznam podnikne právní kroky, jak proti uživateli „modrák“, tak proti TV Nova, jejíž nepravdivá reportáž může Seznamu způsobit škody. Podle mého názoru Nova také pochybila tím, že v reportáži ukázala postup, jak stránku najít. Ta už byla sice správcem hostingu smazaná, ale i tak může průměrný uživatel Internetu v relativně krátké době zjistit některá jména a hesla. Mně se podařilo najít např. hesla uživatelů zaja002, paulis, holobit atd. Proti sniffingu se můžete bránit tím, že budete používat zabezpečenou SSL variantu přihlašování na e-mail. Otázkou je, proč tuto možnost nabízí Seznam jako volitelnou, a ne jako povinnou.

Zdroj: Nova, ILBlog
Internetové pirátství, Hesla na Seznamáckém Emailu jsou bezpečná
[televize, internet]
2006 [8. 4. 2006]
http://www.nova.cz/tvarchiv/, http://www.ilblog.cz/

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

3 názory  —  3 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se zajímá o SQL, PL/SQL, databázi Oracle, PHP, webdesign a 3D grafiku.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý