× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

KiCad

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       17. 4. 2006       18 924×

Další výhodou je, že nemusíte nic instalovat, stačí ho rozbalit do některé ze složek a můžete pracovat, ale tím výčet výhod nekončí, protože tento program nemusí běžet jen pod Woknama, ale i pod Linuxem.

Ve složce winexe, kterou nejspíš využije většina z vás, a ve složce linux najdete pět spustitelných souborů. První z nich se jmenuje KiCad a spouští rozhraní, přes které můžete spustit některý ze čtyř zbývajících spustitelných souborů a taky se stará o správu projektů.

Pokud klikneme na první ikonu, dostaneme se k návrhu schématu. Tento editor vypadá takto:

Obsahuje spousty značek, i když ne všechny, ale myslím, že ty, které budete potřebovat, tam jsou, nechybí asi nic podstatného. Najdete zde soustu základních součástek v sekci device a mnoho dalších v asi 23 kategoriích. Práce je jednoduchá, ale chce to si zvyknout.

V další části programu si můžeme prohlédnout pouzdra jednotlivých součástek, a to nejen tak, jak budou vypadat na schématu, ale i jejich 3D model. Můžete si také vytvářet seznamy součástek. Součástky můžeme i editovat.

Tu ale myslím nějak zvlášť nevyužijete, tak se podíváme na další položku. To je program na tvorbu plošných spojů. Práce s ním je trochu méně pohodlná a vyžaduje zkoušení. Ale pokud si trochu počtete v nápovědě, tak se to dá zvládnout. Nápověda má jen jednu nevýhodu – je anglicky. Jinak k ní najdete spoustu věcí a vůbec vše o celém programu.

Jak se k tomuto softu postavíte, je jen na vás.

Stahovat můžet na http://www.lis.inpg.fr/realise_au_lis/kicad/index.html [ http://www.lis.inpg.fr/realise_au_lis/kicad/index.html ]


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006041102-kicad/ ].