× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Java (II) - začíname

[ http://programujte.com/profil/2422-tomas-bosak/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       28. 4. 2006       69 557×

Začíname programovať v Jave:

  • Vývojové prostredia
  • Prvý program
  • Užitočné linky
  • Odporúčaná literatúra

Vývojové prostredia

Existuje veľa vývojových prostredí (tzv. IDE – Integrated Development Environment) pre programovanie aplikácii v jazyku Java. Medzi komerčné (tie, za ktoré si zaplatíte) patrí napr. JCreator Pro, IBM WebSphere Studio alebo Borland JBuilder. Z tých voľných je najznámejší Eclipse a NetBeans IDE. Vzhľadom na to, že pri Jave sa podľa mňa neoplatí investovať do komerčného IDE, popíšem len spomenuté free prostredia. Nieže by bolo niektoré z tých platených zlé, ale Eclipse aj NetBeans, okrem toho že sú zadarmo, sú oveľa viac používanejšie, a tým poskytujú určité výhody.

Eclipse IDE

Potrebné miesto na disku:
cca 120 MB pri verzii 3.1.2

Link:
http://www.eclipse.org/ [ http://www.eclipse.org/ ]

Popis:
Toto IDE je nielen zadarmo, ale uvádza sa aj ako OpenSource (jeho zdrojové kódy by maly byť voľne prístupné). Jedná sa pravdepodobne o najpoužívanejšie prostredie pre vývoj Java aplikácii (či už konzolových, appletov, GUI, serverové aplikácie…). Pre jeho používanie je nutné mať nainštalované JRE [ http://download.eclipse.org/eclipse/downloads/drops/R-3.1.2-200601181600//java-runtimes.html ].

NetBeans IDE

Potrebné miesto na disku:
cca 145 MB pri verzii 5.0

Link:
http://www.netbeans.org/ [ http://www.netbeans.org/ ]

Popis:
NetBeans je podobne ako Eclipse – aj free, aj OpenSource. Sponzoruje a vyvýja ho samotný Sun Microsystems, čím toto IDE získava kvalitné zdroje a podporu. Vzhľadom na systémové požiadavky [ http://www.netbeans.org/community/releases/50/relnotes.html#SystemRequirements ] ponúka veľmi kvalitné prostredie pre vývoj štandardných aj serverových aplikácii.

Nieže by som chcel nejako zvýhodňovať Eclipse nad NetBeans, ale v tomto kurze budem používať práve Eclipse IDE. „Pohral“ som sa s obidvomi prostrediami a Eclipse sa mi zdal byť o niečo praktickejší. Pri vývoji sa dá rýchlo meniť druh spúšťanej aplikácie (napr. z konzolovej na applet), čo sa môže hodiť hlavne začiatočníkom. Samozrejme obidve prostredia majú svoje výhody aj nevýhody a nič nestratíte tým, že budete programovať pod NetBeans IDE.


Prvý program

Tak ako vo väčšine programovacích jazykov, aj v Jave sa dá rýchlo a jednoducho napísať konzolová aplikácia typu Hello World. Zhrniem to do niekoľkých krokov:

  • V menu zvolíme File-> New-> Project, čím sa nám otvorí nové okno s ďalšími možnosťami.
  • Zvolíme „Java Project“ a potom „Next“.
  • Do položky „Project name“ napíšeme názov nášho projektu (napr. Hello World) a klikneme na „Finish“. Teraz máme vytvorený projekt, kam sa budú ukladať naše zrojové a iné súbory.
  • V menu zvolíme File-> New-> Class.
  • Do položky „Name“ napíšeme „HelloWorld“ a klikneme na „Finish“. Týmto krokom sa vytvorí zdrojový súbor „HelloWorld.java“, ktorý bude obsahovať jednu triedu „HelloWorld“.
  • Skopírujeme nižšie uvedený zdrojový kód.

public class HelloWorld {
    
    public static void main(String[] args) {
        System.out.println("Hello world!");
    }
    
}

Názov zdrojového súboru sa musí presne zhodovať s názvom triedy. V Jave sa každá trieda vkladá zvlášť do samostatného zdrojového súboru s príponou java. Dosahuje sa tým modularita a prehľad nad vytvorenými triedami. Teraz stačí už len spustiť aplikáciu cez menu Run-> Run As-> Java Application. Malo by sa ešte zobraziť jedno okno s výzvou k uloženiu zdrojového súboru, ktoré potvrdíme kliknutím na OK. Kód sa následne skompiluje a vytvorí sa ďalší súbor „HelloWorld.class“, ktorý obsahuje bajtový kód (byte code) pre interpretovanie virtuálnym strojom Javy (JVM). V dolnej časti vývojového prostredia by sa mal zobraziť požadovaný výsledok pod záložkou Console, ako ukazuje obrázok nižšie.


Užitočné linky

Stránky pre Java vývojárov a (nielen) o novinkách v tejto oblasti

Zopár tutoriálov


Odporúčaná literatúra

Vzhľadom na to, že sa Jave venujem len krátko, tak vám môžem odporučiť len zopár kníh. Prvé bude meno autora a druhé názov knihy.

Ivor Horton – Java 5

Link: http://www.neo.cz/java5.html [ http://www.neo.cz/java5.html ]








Brett Spell – Java Programujeme profesionálne

Link: http://knihy.cpress.cz/pocitac/Book.asp?ID=567 [ http://knihy.cpress.cz/pocitac/Book.asp?ID=567 ]


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006042301-java-ii-zaciname/ ].