× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Alternativa lepší originálu

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       25. 4. 2006       10 824×

Kvalita televizních karet téměř vždy závisela na kvalitě ovládacího programu a bohužel právě ten často býval jejich nejslabší stránkou. Nestabilní ovladače a program, málo funkcí, špatné ovládání, „úchvatné“ grafi cké rozhraní programu – to byly nejčastější vady ovládacích programů k analogovým tunerům.

Naštěstí vše zachraňovaly programy jako ATV2000 (pro práci s ním najdete v Computeru čísle 5/06 vystřihovánku), iuVCR, PowerVCR, ChrisTV, TVTool, které obsahovaly velké množství funkcí, měly propracovanou správu nahrávání. A především, byly kompatibilní s mnoha televizními kartami.

Některé jsou jen pro satelit

Programy pro příjem digitální televize dodávané s tunery mívají většinou jen základní funkce – příjem obrazu, zobrazení elektronického průvodce EPG a teletextu. Samozřejmostí je také ukládání přijatých dat ve standardu MPEG-2 do téhož formátu. Jestliže však chcete více funkcí, musíte sáhnout po nějakém alternativním programu. Na webu jich sice naleznete spousty, ale než se pustíte do instalace některého z nich, zjistěte si, který způsob digitálního vysílání podporuje. Existuje totiž mnoho programů, které umějí přijímat pouze satelitní vysílání DVB-S. Před hledáním vhodného programu si také zjistěte, zda vůbec bude podporovat vaši televizní kartu. Kromě několika specifi ckých modelů téměř vždy podporují také standardní BDA (Broadcast Driver Architecture) ovladače, které většina tunerů používá. Rovněž je dobré si do systému nainstalovat opravný balíček, který řeší chybu, jež by mohla vzniknout při ladění televizních stanic. Opravu najdete na stránce tinyurl.com/ol6ba.

Na DivX je třeba jít jinak

Ani alternativní programy neumějí všechno – třeba s převodem do formátu DivX a jemu podobných si poradil pouze program Show- Shift er. Tento problém však můžete vyřešit pomocí jiných nástrojů, na stránkách tinyurl.com/mqzxu a tinyurl.com/otrsk najdete podrobně popsané postupy na práci s nimi. Další návod si můžete přečíst také v Computeru 5/06 na straně 95. Díky tomu, že nahrávání pořadů spočívá pouze v ukládání získaných dat na disk, není sledování televize a nahrávání pořadů příliš náročné na výkon počítače – zátěž procesoru se běžně pohybuje kolem 10–20 %. Externí tunery připojené přes USB jsou však kvůli této sběrnici velice citlivé na jakékoliv zvýšení zátěže procesoru, a proto se u nich poměrně často stává, že se obraz nebo zvuk televize na okamžik zasekne. Bohužel to často mívá vliv také na kvalitu nahrávky.

Cestování časem

S nahráváním poměrně úzce souvisí také elektronický průvodce EPG. Většina programů umožňuje vybraný pořad rovnou nahrát, případně uložit do fronty k nahrávání. Zajímavou funkcí je i nahrávání celého multiplexu – tedy několika televizních programů a rádií najednou. Výsledkem je obří soubor s příponou TS, jenž můžete, třeba programem Project (tinyurl.com/bwesd), rozdělit na jednotlivé části a ty pak dále zpracovávat.

Většině programů nechybí ani funkce time-shift , která umožňuje pozastavit sledovaný obraz a spustit jeho nahrávání na pozadí. Díky této funkci si tedy můžete při sledování televize udělat malou přestávku a na zbytek pořadu se podívat ze záznamu, případně sledování záznamu urychlit a dostat se zpět do reálného času.

Veškeré testy pro sledování programů digitální televize a jejich parametry najdete v časopise Computer čísle 6/2006.

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006042503-alternativa-lepsi-originalu/ ].