× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Jak pracují techniky hodnocení obsahu

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       26. 4. 2006       11 328×

Z internetových stránek se stává nepřehledná změť informací všeho druhu. Chcete své děti chránit před dopadem nevhodných informací? Před přívalem porna, nadávek a dalšího explicitního obsahu? Máte hned několik možností.

Vliv médií všeho druhu, tedy také internet nevyjímaje, si lidé velice často spojují s rozšířením vln násilí, se špatným psychologickým odrazem na teprve dospívajících dítkách a s dalšími negativními dopady. Ať už se rodiče těmito argumenty snaží děti skutečně uchránit, nebo pouze zakrývají svou neschopnost správné výchovy, mohou využít celé řady zabezpečení přístupu k potenciálně nevhodným webovým stránkám – mezi nejdiskutovanější patří různé dětské fi ltry a techniky hodnocení obsahu (content rating).

Polib mi … cenzuru!

Pokud by hodnocení obsahu fungovalo skutečně bezchybně, nenaleznou myšlenky varující před internetovou mravní zkažeností mládeže asi žádné opodstatnění. Opak je bohužel pravdou a výrobci komplexních bezpečnostních balíků zahrnují inovativní možnosti blokování „nebezpečných“ stránek stále častěji. Nejjednodušší technikou blokování nežádoucích stránek je použití tzv. blacklistů, tedy seznamů obsahujících IP adresy nebo názvy serverů, jejichž obsah nebude nikdy zobrazen (toto omezení lze samozřejmě také zúžit pouze na jeho konkrétní stránky). Blacklisty s sebou však přinášejí velkou nevýhodu v tom, že jsou zpravidla budovány lokálně a musí se pravidelně udržovat.

Vynalézavá ratolest si snadno dokáže najít cestu k na první pohled zakázanému serveru přes některý volně dostupný anonymizér. Zde kosa dopadá na kámen, jelikož neznalí rodiče mohou získat falešný pocit bezpečí – žijí v domnění, že jejich potomek je uchráněn, přitom milý náctiletý nadále vesele brouzdá všemi směry. Přijetí starého známého přísloví „Vlk se nažral a koza zůstala celá“ zde v žádném případě neslaví úspěch, je tedy zapotřebí sáhnout po tvrdších metodách.

Invence ze strany tvůrců webu

Stále ještě nejpoužívanější prohlížeč Microsoft Internet Explorer zahrnuje hodnocení obsahu nazvané RSACi, jehož původ se váže k organizaci Internet Content Ratin Association. Systém RSACi klasifi kuje stránku ve čtyřech citlivých kategoriích (jazyk, nahota, násilí a sex), každá z nich je přitom hodnocena na stupnici o rozsahu 1 až 5 – čím vyšší číslo, tím více závadný obsah dané kategorie. Nastavení hodnocení obsahu RSACi není v prohlížeči vůbec obtížné, Internet Explorer všechny funkce skrývá pod skupinou voleb Nástroje | Možnosti internetu, a to na záložce Obsah (viz obrázek). Díky tomu dokáže prakticky každý využít systém hodnocení RSACi ve prospěch svůj i svých dítek. Druhá polovina úsilí ovšem padá na bedra webových vývojářů, kteří musí vlastní stránky vhodně klasifi kovat.

Předurčení vhodnosti webu probíhá vložením zvláštních meta tagů do hlavičky odpovídající stránky. Kompletní popis, navíc včetně intuitivního průvodce tvorby takového HTML kódu, naleznete na domovských stránkách organizace ICRA (www.icra.org). Nejdůležitější je z něj pak údaj mající podobu například r (n 2 s 1 v 3 l 4), který udává, že stránka obsahuje nahotu stupně 2 (n – nudity), sexuální obsah dosahuje hodnoty 1 (s – sex), násilí je na úrovni 3 (v – violence) a konečně jazyk peprného stupně 4 (l – language). Hodnocení obsahu v celém svém širokém pojetí zcela jistě dokáže omezit dopad nekontrolovaných internetových stránek na mladou generaci. Tedy alespoň částečně. Je zapotřebí, aby internet nebyl chápán pouze jako dětská kratochvíle, a tedy nenahrazoval rodičovskou péči. Jinak bychom se mohli dočkat cenzury nejen internetové, televizní a novinové, ale také billboardové (ačkoliv by to nebylo poprvé) či utopické cenzury slova.

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006042601-jak-pracuji-techniky-hodnoceni-obsahu/ ].