× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Úvodník I. – aneb Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       1. 5. 2006       20 327×

Rozhodl jsem se psát jedenkrát za měsíc takové shrnutí, co se na Programujte děje, co mě kde zaujalo, co se stalo, malé ohlednutí za minulým měsícem, co se chystá a co se chystalo, ale neuskutečnilo. Úvodníky budou psány vesměs volně, nikoliv technicky a zapojím také svoje názory. Jedním z přání je, abyste o těchto úvodnících co nejvíce diskutovali v komentářích, abych tak znal i váš názor na dění okolo.

A máme tu květen. V oblasti informatiky se pořád něco děje. S novými aktualizacemi se loučíme se známými bezpečnostními chybami, ale už za chvíli se objevují další díry a i ty staré se nezřídka vracejí a vysmívají se provizorním záplatám. Možná, že ani nevíte, že letos si připomínáme dvacáté výročí existence počítačových virů. První virus na světě – Brain – udeřil 19. ledna 1986 a vznikl zřejmě v Pakistánu. Z dnešní doby je úsměvné, že tento vir se šířil pomocí disket a také jeho cíl – jediné, co udělal, bylo změna jmenovky pevného disku na Brain nebo ashar. Tak bych si představoval dnešní viry – řeknou vám, že prorazily vaši obranu, ale nic vám neudělají. Vždyť kumšt je v tom se do počítače dostat, to, že vám pak poškodí aplikaci, odesílají informace a další věci, je zlé a nečestné. Dneční svět je zlý a nečestný.

Neméně úsměvný je případ z Ameriky, kde si americký Federální finanční úřad přikoupil další server, aby mohl spočítat daňový přeplatek zakladatele firmy Microsoft, Billa Gatese. Ten se však brání – dle jeho slov je chyba na straně počítačů finančního úřadu, které si neumějí poradit s tak obrovskými čísly. Osobně bych to zderivoval :-)

Amerika plánuje provést hackerské útoky na Velkou Británii

U Ameriky zůstaneme, americké Oddělení pro bezpečnost země plánuje provést sérii internetových útoků na významné cíle infrastruktury ve Velké Británii. Operace s názvem Cyber Storm si klade za síl otestovat zabezpečení britských systémů. Už se těším, jak Rusko začne „checkovat“ americké systémy a Írán svoje jaderné programy. Nikdy není na škodu mít kolem sebe radioaktivní pozemky – co kdyby se k vám někdo chtěl vloupat.

Projekt Programujte roste a roste…

Projekt Programujte roste a vyvíjí se. Mnozí tak vidíte změny přímo před očima a informujete nás, zda se vám líbí, či naopak. Vyjádřete se také na Fóru [ http://programujte.com/forum.php?akce=kateg&Kat_ID=99 ]. Jelikož se ne vždy změny povedou, můžete si všimnout (a také si všímáte :-) ) občasných „fópá“, kdy se obsah zobrazí značně rozhozen, nebo, v horším případě, se nezobrazí. Za tyto události se omlouvám, ale myslím, že výsledek je přinejmenším uspokojující. Samozřejmě, pokud máte jakékoliv nápady či náměty na zlepšení, nevájte nám napsat. Většinu věcí, které jsme schopni implementovat (a jsou přínosné z globálního hlediska) také implementujeme :-)

Milionová stránka je opravdu miliónová

V únoru jsem vás informoval o milionové stránce [ http://programujte.com/clanek/2006012002 ], kdy jednadvacetiletý student z Velké Británie spustil web, aby získal peníze na studium. Nabídka byla prostá – 1 dolar za pixel. Dnes je čerstvým internetovým milionářem, kde poslední dražba na portálu e-Bay vyhnala výdělek na celkovou sumu 1 037 100 USD. Obrovský zisk plyne také z reklamy, a to díky obrovskému provozu na stránce. Milliondollarhomepage.com denně navštíví uživatelé z více než 500 000 různých IP adres. Nadmíru provozu byla plně zvládnuta díky multi-gigabitové síti. To se někdo má. Paradoxem ovšem zůstává, že ač původně sháněl peníze na studium, po této akci studia ihned zanechal. Jak byste se zachovali vy?

Hledání ztraceného času

Protože se někdy stane, že některý autor, který vedl nějaký kurz či seriál, z jakýchkoliv důvodů přestal, zavedli jsme značení těchto kurzů. Dle vašich reakcí budou tedy všechny články nadále zachovány a nový kurz, který bude tedy od jiného autora, bude odlišen koncovým číslem. Například Kurz Java a Kurz Java 2. Některé jazyky budou mít taktéž několik kurzů s podobným obsahem (resp. cílem), ale rozdílným autorem. Je tedy na vás vybrat si autora, který vám sedne a je pro vás látka jím takto podaná snáze pochopitelná. Opět jsme se řídili vašimi připomínkami a reakcemi a potvrdili jste, že výběr různých autorů je jen ku prospěchu.

Jak zadarmo?

Pracovník Mozilla Foundation v krátkém článečku v internetové verzi deníku Times vypráví o lidech, kterým nevyhovuje to, že nadace rozdává svůj software zadarmo. Nedávno jej kontaktovala pracovnice z úřadu na severu Spojeného království – bylo tam zahájeno řízení proti lidem prodávajícím prohlížeč Firefox a potřebovali potvrzení ze strany Mozilla Foundation, že to představuje porušení licence. Údiv oné paní byl nesmírný, když se dozvěděla, že nadace k takovéto aktivitě přímo vybízí. Namísto toho, aby byla ráda, že někdo rozdává zdarma něco užitečného zastávala názor, že takováto praxe podkopává její snahy o prosazování protipirátských předpisů ve Velké Británii. Kolik je ještě potřeba udělat pro propagaci myšlenky svobodného softwaru?

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala!

Co děláte na Internetu, když se zrovna nudíte? Já osobně navštěvuji například Hofyland [ http://hofyland.cz ], což je diskuzní server o všem možném (i nemožném). Chaty jako například Xko, Xchat či Lidé.cz pro mě již nejsou, resp. je považuji za značnou ztrátu času, kdy tlacháním probírají zúčastnění témata jako kam dnes večer (a vetšinou daný večer právě stráví tím, že debatují o tom, kam daný večer půjdou – tomu říkam zacyklení) nebo velmi originální hláškou „Zdravím všechny ve spolek! :-)“ v domění, že si ho někdo všimne a napíše mu, čímž by byl boss pro ostatní – někdo ho tam zná. Kdyby tam alespoň tlachali o něčem důležitém a smysluplném, například o problematice Linux vs. Windows. Možná jsem zasněný romantik…

Wikipedie není politický harém

Wikipedie je naopak realista, když se rozhodla zablokovat možnost editace obsahu encyklopedie z počítačů amerického Senátu i Kongresu poté, co někteří politici si retušovali své životopisy – mizely informace, které by je mohly ukazovat ve špatném světle, a informace o jejich chlebodárcích. Je dobře, že i politici si všimli Wikipedie. Myslíte, že bude mít pan Paroubek svůj volební program ve Wikipedii?

Neodpustím si větu na konec:
Jak často měníte Okna (popřípadě jak často venčíte tučňáka)?


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006043001-uvodnik-i-aneb-ivanku-kamarade-muzes-mluvit/ ].