× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Ze sešitu číslicové techniky<br>0001 0000. díl – Logika MOS

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       2. 5. 2006       15 035×

Vítejte v jubilejním 16. díle. Proč je jubilejní? No protože se nám přesunula jednička do druhého Nibblu. V šestnáctkové soustavě je to tedy (10)h. V tomto díle letmo proletíme kolem unipolárních obvodů, na které se časem dostane podrobněji.

V této kapitole si toho moc povídat nebudeme, jen tak narychlo si to projedeme, žádné podrobnosti, na to bude dost času později.

První schematické značky:

Tranzistory FET (Field effect tranzistor):

S těmi se dnes setkáváme opravdu jen zde v úvodu. Tyto tranzistory jsou řízené polem, ale pro nás momentálně budou důležitější tranzistory MOS (metal oxid semikonduktor):

Oba dva zmíněné typy nemají bázi emitor a kolektor, ale mají Drain Source a Gate.

Obvody MOS jsou velmi důležité, bez nich by těžko počítače byly tam, kde jsou teď. Obvody MOS tvoří většinu pamětí a spousty obvodů. A co třeba procesor, ten se taky z více než poloviny skládá ze struktury MOS. Výroba struktury MOS je poměrně snadná a málo nákladná a dosahuje opravdu velmi malých rozměrů, například procesor Pentium 4, na jehož jádře o rozměrech 6×8 mm je asi 22 milionů tranzistorů.

Takovým základním stavebním prvkem je hradlo Not, čili logická negace, může vypadat takto:

Ale je tu jedna nevýhoda, tou je velikost rezistoru na čipu – až 1000 – více než velikost tranzistoru. To se snažilo řešit pomocí takzvaného zdroje konstantního proudu.

To ovšem také nebylo příliš přesné, a proto se nakonec našlo řešení v komplementárním páru:

Jak vidíte, obvod je velmi jednoduchý – pouze dva tranzistory, které jsou opravdu miniaturní. Ale to není tak přesné, jsou zde navíc ještě podpůrné obvody, které zajišťují optimální parametry tohoto hradla. A to je tak vše, příště slíbený začátek praxe.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006043003-ze-sesitu-cislicove-techniky-br-0001-0000-dil-logika-mos/ ].