× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Ze sešitu číslicové techniky 0001 0001. díl – Obvod 7400

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       5. 5. 2006       29 485×

Ještě než se postíme do samotného obvodu, je třeba říci, co budeme potřebovat krom obvodu 7400.

Velmi důležitou věcí je zdroj, se kterým budeme pracovat. Dá se využít starší zdroj z PC, je to asi nejvýhodnější a nejlevnější varianta. Mě vyšel asi na 30 Kč. Pro tyto účely jsem ho mírně poupravil. Dá se využít jak zdroj typu AT, tak ATX, já osobně využívám AT. Po drobné úpravě vypadá takto:

Je bezpečný, teda aspoň mně ještě nic neudělal. Tak, jak ho vidíte, nemůže dojít ke styku ani s pěti volty. Jedinou částí je řádně uzemněná kastle a k ní připevněné ovládací prvky.

Můj zdroj je ještě obohacen o generátor hodinového signálu, který se nám bude hodit, až se dostaneme k sekvenčním obvodům, nebo řekl bych, že bude nepostradatelný. Já osobně tam mám dva jejich výstupy, jsou v černých cinchích a rychlost signálu se mění otočnými potenciometry.

Tento zdroj je schopen poskytovat napětí od +5 V přes +12 V a −12 V až po −5 V.

Pokud nemáte po ruce žádný zdroj, dá se použít 9 V baterie a na ni připojený stabilizátor a kondenzátory. Viz obr.:

Použitý stabilizátor je 7805 a oba kondenzátory jsou 470mikro. Je vhodné zařadit spínač.

Další jen těžko nahraditelnou součástí výbavy je nepájivé pole. To je k tomu, abychom do něj mohli nepájet :-) Respektive dávat součástky a zkoušet je. Jeho cena se pohybuje od 200 korun výš. Dají se sehnat i levnější, záleží na velikosti a na prodejci (já viděl to samé pole v jednom obchodě za 440 Kč a ve druhém jsem ho koupil za 260 Kč, zní to neuvěřitelně, ale je to tak).

Nepájivé pole vypadá takto:

Jak říkám, je to velmi užitečný pomocník, můžete si na něm zkoušet zapojení, aniž byste vzali do ruky pájku a museli navrhovat plošné spoje. Opravdu, pokud se chcete elektroniku nebo číslicovou technikou zabývat, je to dobrá investice.

Další drobnosti:

No pro začátek nám budou jako vhodný testovací nástroj sloužit LEDky. Ale ty nemůžeme připojit přímo, ale je optimální je připojovat přes odpor asi 1k, pokud využíváte nízkopříkonové diody, které jsou lepší, a tudíž vám je doporučuji. Na začátku nám budou stačit dvě, ale časem bude potřeba i osm a 16 kousků. Optimální je spájet si celky:

Po zaizolování pomocí smršťovacích bužírek

Obyčejné diody nepoužívejte, protože mají velký odběr a měly by se připojovat na hradla s otevřeným kolektorem.

Dále budou potřeba propojovací vodiče a časem nějaké rezistory, asi 3k3, a tlačítka, ale to nespěchá, to až příště.

7400:

Ted už k obvodu 7400. Tento obvod je takovým základem, to vyplývá už z čísel 00. Obsahuje 4 dvouvstupová hradla NAND.

Zapojuje se takto:

Na vývod Ucc přivádíme napájecí napětí 5 V a GND zemníme. Vývody označené A a B jsou vstupy a vývody Y jsou výstupy. Číslicemi se označují jednotlivá hradla.

A zapojený v obvodu může vypadat třeba takto:

Od vstupů vám tedy vedou zelený a červený drát. A stačí, pokud jeden z nich připojíte na zem, a dioda se rozsvítí pokud. Pokud je na zem připojíte oba, dioda na výstupu Y1 bude také svítit. Jediný stav, kdy bude zhasnutá, je pokud budou oba dva vstupy připojeny na Ucc. Zkuste hradla různě kombinovat, ať si ověříte jejich činnost. Možná si teď říkáte, co to má za smysl takové hradlo, k čemu mi to vlastně je, když si tu jen tak propojuji drátky, to snad normálně dělat nebudu, ne? No to vám hned vysvětlím, ono se totiž musí začít u drobností, aby se daly pochopit i větší celky. Abyste se mohli dostat k velkým řídícím obvodům a k ovládání velkých systémů, musíte pochopit právě funkce těch nejmenších drobností. V příštím díle u hradla 7400 zůstaneme, ukážeme si na něm propojení logických obvodů, ukážeme si jak zapojit do obvodu tlačítka a snad si povíme něco i o dalších dvou či třech logických obvodech.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006043004-ze-sesitu-cislicove-techniky-0001-0001-dil-obvod-7400/ ].