× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Jak na obrázkovou databázi v PHP bez MySQL

[ http://programujte.com/profil/2698-martin-ondra/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       5. 5. 2006       23 697×

Téměř každý se již setkal s problémem, kdy měl na stránkách vytvořit obrázkovou nebo jinou databázi, ale nemohl použít libovolný databázový systém, a tudíž musel problém vyřešit jinak. V tomto článku vám ukážu jednoduchou alternativu.

Je pravda, že serverů, které neposkytují databázové uložiště, je málo, avšak každý by si měl vědět rady, i když databáze nebude dostupná. Problém se dá vyřešit poměrně jednoduše pomocí PHP a jednoduchého skriptu v JavaScriptu. Skript je poměrně jednoduchý a lehce editovatelný. Použití je jednoduché a jsou potřeba pouze základní znalosti programování. Nyní si pojďme ukázat, jak na to.

K celému programu budeme potřebovat 2 soubory. Jeden bude třeba index.php, který bude obsahovat skript pro načítání obrázků a javascript. Druhý soubor bude třeba zpracuj.php a bude obsahovat skript pro zobrazení maximalizovaných náhledů obrázků. Jediným menším omezením v tomto příkladu je, že obrázky musíme mít očíslovány od 1 až do posledního obrázku (avšak i to by se dalo ošetřit, ale o tom zase někdy jindy). Já ve svém skriptu používám značení obrázků 1, 2, 3 s příponami jpg. Musel jsem si také vytvořit minimalizované náhledy jednotlivých fotek, které mají stejné číslo jako jejich původní fotky, a navíc se k nim přidal nějaký parametr, tzn. například původní fotka má název 1.jpg a pro ni vytvořený minimalizovaný náhled se jmenuje 1_mini.jpg. Vhodné je použít například program ACDSee. A nyní již samotný zdrojový kód:

Soubor index.php:


"); //vypiš na 1 řádek tabulky
		for($i=0;$i<4;$i++) //4 obrázky na řádek
		{
		if(file_exists("$adresar1$adresar2$soubor$parametr$koncovka")) //zacyklená podmínka existence souboru
			{
			echo(""); //kde každý obrázek leží v 1 buňce, nemá rámeček a když na něj klepneme, použije se JavaScript
			$soubor=$soubor+1; //inkrementace čísla souboru
			}
		}
	echo(""); //ukončení řádku
	}
}
nacteni(); //spuštění funkce při načtení stránky
?>
//konce tabulky

Nyní ještě k samotnému skriptu, který se provede po klepnutí na obrázek. Ten by mohl vypadat nějak takto:



Nyní si ukážeme obsah souboru zpracuj.php:



" alt="" border="0"> //vycentrovaně zobrazíme obrázek, který jsme předali v JavaScriptu pomocí otevření nového okna (window.open) a HLAVNĚ pomocí předání parametru zpracuj.php?akce="+obr+"

Myslím, že tohle je asi jedna z nejjednodušších cest, jak vytvořit jednoduchý prohlížeč obrázků. Samozřejmě lze tento jednoducý příklad vyřešit i jinak, např. načtením celého adresáře s obrázky do pole a postupně je vykreslit, ale o tom až zase příště.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006050101-jak-na-obrazkovou-databazi-v-php-bez-mysql/ ].