× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Java bez předchozích znalostí

[ http://programujte.com/profil/130-vitezslav-titl/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       18. 5. 2006       32 165×

Recenze knihy „Java bez předchozích znalostí“ od Jamese Koegha, kniha je průvodcem jak v začátcích programování vůbec, tak v začátcích programování v Javě.

Popis

Na začátku se kniha zabývá tím, co je to program, programovací jazyk atd., poté se postupně dostává k C++, srovnání Javy a C++ a nakonec k samotné Javě,hlavně ukázkou tradičního „Ahoj světe!“ (první program), jeho kompilací a spuštění. Tématem, které následuje, jsou datové typy a proměnné, s kterými se posléze naučíte provádět operace. Jak řídit tok programu (if, while, for atd.) je psáno dále. Kniha se také zabývá objektovým programováním (v Javě to jinak nejde), tj. třídy, metody, dědičnost atp. V další části se zabývá oštřováním výjimek, vícevláknovým programováním a prací se soubory. „Jak udělat okna (GUI) a pracovat s více daty či databází?“, tak tomu se dočtete skoro na konci knihy. Posledním tématem jsou applety, tj. Java na webu.

V každé kapitole je test (v příloze jsou odpovědi), který vám umožní zkusit si, zda-li jste danou kapitolu opravdu zvládli. Tady máte přehled kapitol:

Obsah
› Úvod
› I. Do nitra Javy
› II. Datové typy a proměnné
› III. Výrazy a příkazy
› VI. Řídící struktury
› V. Pole
› VI. Metody a polymorfismus
› VII. Třídy
› VIII. Dědičnost
› IX. Ošetření výjimek
› X. Vícevláknové programování
› XI. Soubory a proudy
› XII. Grafické uživatelské rozhraní
› XIII. JDCB a datové objekty v jazyce Java
› XIV. Applety jazyka Java
› Přílohy
› Rejstřík

Pro koho kniha je?

Jestliže pro vás dosud byla Java zakletá a studium složitých skript nebo jiné pokusy na psaní programů či nároky zkoušek nestačily, je zde konečně učebnice, s níž uchopíte výuku Javu za správný konec. Vybrali jsme pro vás nejsrozumitelnější současnou publikaci pro začátečníky programování, kterou lze na světě najít.

O autorovi

Jim Keogh vyučuje kurzy o programování v Javě na Columbia University. Byl vedoucím prvního projektu zabývajícího se elektronickým obchodem na této univerzitě. Přes deset let vyvíjel systémy pro společnosti obchodované na Wall Street. Je autorem řady úspěšných knih pro začátečníky, např. „The Essential Guide to Networking“ nebo „Java 2 Database for Dummies“.


Moje hodnocení

Klady

Kniha svůj úkol splnila. Je dobrá k tomu, aby naučila základy programování každého. Kniha je skvěle uspořádaná, přesně popořádku. Výklad je vcelku srozumitelný, snaží se nevynechat nic, co by vás mohlo překvapit (ne úplně se to daří, viz. níže, ani netrápí zbytečnými (prozatím) detaily). Kniha je dplněna dobrými příklady, které opravdu něco naučí. Již zmiňovaný test na konci každé kapitoly i na konci knihy je také prospěšný.

Zápory

Občas jsem narazil na chyby ve výkadu. Myslím, že to je jen špatný překlad (no, je to první vydáni). Druhá věc, která mi vadila, bylo to, že občas něco, co by se na začátku hodilo, chybí, třeba tam není na začátku nic o CLASSPATH (až někdy v půlce knihy - to je pozdě, protože to na začátku může dělat problémy) nebo jsem nepostřehl nic o vývojových prostředích jako Eclipse nebo Netbeans. A poslední třetí vada - je škoda, že testy jsou koncipovány jen znalostně, nezkouší to, jestli jste schopni své znalosti implementovat do programu.

Pozn.: Vypadá to, že záporů je více jak kladných vlastností, ale tak to není. To je jen tím, že jsem ty klady vystihl (jistě ne všechny) v popisu výše

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006050702-java-bez-predchozich-znalosti/ ].