× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

2007 Microsoft Office - první dojmy

[ http://programujte.com/profil/507-vojtech-pohunek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       19. 5. 2006       15 332×

Jak na mě zapůsobila pre-beta verze nového Office? Co přináší za zlepšení? Bude to opravdu revoluční? Na tyto otázky se pokusím odpovědět v následujícím článku.

Dostala se mi do rukou tzv. pre-beta verze Office 12, nyní již oficiálně přejmenovaného na 2007 Microsoft Office (ano, číslovka udávající verzi opravdu stojí před názvem). Jelikož mne zajímá vše nové, co firma Microsoft vypustí ze chřtánu, tak jsem ani na okamžik nezaváhal a Office nainstaloval. Po vcelku rychlé a poklidné instalaci mne zarazilo už samotné spouštění aplikací (v mém připadě to byl Word). I když úvodní obrazovka vypadá skoro stejně jako u Office 2003 (teda kromě nápisu „pre-beta“ a číslovky 12), rychlost nahrávání je mnohonásobně větší, takže Word naběhl za pár sekund i na tak obstarožní sestavě, jako mám já (750 MHz, 256 MB RAM). Poté jsem posbíral zuby z podlahy, protože se mi všechny vymlátily, jak mi spadla čelist na hranu stolu, když jsem viděl grafické rozhraní.

Většina aplikací z balíku má již v této vývojové verzi zcela nový (a podle mě o hodně lepší) interface. Když říkám většina, tak myslím tzv. pevné jádro Office a to je Word, Excel, PowerPoint, Access a částečně změněný je i Outlook. Zbytek (Publisher a InfoPath) má zatím interface starý (teď už si troufám říct, že pěkně ubohý), ale to se podle mě určitě do vydání finální verze nějak změní. Někde na MSDN jsem četl článek o vývoji uživatelsky přivětivých aplikací. Výsledný program dopadl tak, že z něj byla vyházena asi polovina tlačítek a interface, celkově, se stal přívětivějším. Microsoft se toho drží dokonale a na mnoha místech se i předbíhá. Na první pohled si všimnete toho, že už není žádná hlavní lišta (kromě Souboru, tzn. Úpravy, Vložit, Zobrazit…), podle tohoto trendu mimo jiné jede i nový IE7 a nejinak tomu bude určitě s příchodem Visty, ale nové ovládací položky zvané „ribbon“. Ribbon - stuha, stužka, páska… Co to má společného s Office? Abych pravdu řekl, tak v tom moc souvislostí nevidím, ale zní to pěkně, ne? :-)

A cože to je ten ribbon? Řekněme, že chcete například do dokumentu něco vložit (zalomení stránky, tabulku, WordArt, prostě cokoliv „vložitelného“). Nyní již nemusíte hledat v menu, ale jednoduše otevřete ribbon „Vložit“ a z přehledných grafických prvků si vyberete požadovanou položku. Viz obrázek:

Ribbon je přehledně seskupen do záložek. Jelikož jsou všechny položky podobného účelu pěkně pohromadě, jsou všechny akce s dokumentem pěkně intuitivní. Po čase přejde takovéto ovládání pěkně do krve a člověk by už neměnil.

Když jsem říkal, že zmizela hlavní nabídka, tak úplně pravda to není. Nabídka soubor zůstala a obsahuje věci jako Uložit, Tisk, Nastavení… Nabídka je opět grafická a velmi přehledná.

2007 Office se snaží protlačit úplně nové formáty, jež jsou kombinací XML a ZIP souborů. Tyto formáty (např. *.docx, *.xlsx) by měly být až o 75 % menší než jejich starší varianty. Office také nabízí konverzi dokumentu do formátu PDF či do nového microsoftího XPS, jež by měl PDF formátu konkurovat. Samozřejmě bude chvíli trvat než firmy či dokonce běžní uživatelé přejdou na nové formáty, takže jejich plná síla zůstane ještě nějakou dobu nevyužita.

Neméně zajímavou funkcí jsou tzv. živé náhledy, kdy stačí, aby uživatel najel myší na požadovanou položku v ribbonu (napřiklad typ grafu) a prvek v dokumentu se sám zformátuje. S formátováním je také spojena nová vlastnost Wordu, kdy po označení textu (to již není inverzní - vidíte skutečnou barvu textu) vyjede plovoucí nabídka s nejdůležitějšími položkami. Ilustrační obrázek:

Na obrázku je také jasně vidět nová základní písma sady 2007 Office, a to písmo Calibri pro řadový text a písmo Cambria pro nadpisy. Obě tato písma naplno využívají metodu ClearType, což je činí vizuálně pěknějšími (ClearType ostatně využívá nový Office všude ve všech textech). Malinko ClearTypový kabátek dostala i stará písma, ale změna není tak razantní. Já osobně velký fanda ClearTypu nejsem (onehdá jsem si ho totiž zapnul na svém 17″ CRT monitoru a pak jsem téměř půl hodiny pořádně neviděl - zkuste si to ;-) [ http://www.microsoft.com/typography/ClearTypePowerToy.mspx ] ), ale myslím, že zde není na škodu.

Z aplikací, kromě Wordu, nejvíce využívám Outlook (hlavně kvůli synchronizaci s mým smartphonem). Outlook jsem nikdy moc nepoužíval, ale tuto novou verzi jsem si oblíbil. Všechny úkoly, události v kalendáři a kontakty mám na jednom místě, dokonce jsem začal Outlook využívat také jako poštovního klienta (to je poprvé, co jsem odešel od Gmailového webového rozhraní).

Excel moc projitý nemám, protože s Excelem moc nepracuji. Grafické rozhraní se velmi blíží Wordu, a tak je také naprosto intuitivní. Nejvíce mne ovšem překvapily grafy, které vypadají naprosto úchvatně:

A to prosím je jenom jeden typ - klasický sloupcový diagram. Typů je mnohem více a každý má nespočet stylů a rozvržení.

Prezentace v PowerPointu dostávají zcela nový rozměr díky množství grafických designů. Kdybych viděl spuštěnou prezentaci z nového PowerPointu, možná bych i váhal, zda to náhodou není Flash, protože graficky se již velmi podobají (samozřejmě, PowerPoint nemá ActionScript). Nové grafické prvky prezentaci skutečně velmi obohacují a ta se tak stává přímo pastvou pro oči:

Všeobecně myslím, že není novým Office moc co vytknout. Až na drobné problémy s vypnutím gramatiky (ta mrška furt ne a ne se vypnout natrvalo) a občas nějaká ta chybová hláška ohledně tiskárny (tiskárna nakonec tiskne a to je hlavní), což jsou jenom neduhy této zkušební verze a do finále se jistě vyřeší, jsem žádné chyby snad ani nenašel.

Spoustě uživatelů bude sice asi chvíli trvat, než jim nově řešené ovládání plně přejde do krve, ale tak hrozné to není.

Na závěr sem hodím pár screenshotů z každé aplikace, abyste si udělali o novém 2007 Microsoft Office ještě větší představu



Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006051302-2007-microsoft-office-prvni-dojmy/ ].