× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Ovládne vás nová generace?

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       7. 6. 2006       11 755×

Zatím jedinou plnohodnotnou síť třetí generace na českém území provozuje Eurotel. V současnosti pokrývá Prahu a Brno, nenabízí plně všechny možné služby a také uživatelé zatím k 3G síti přistupují velmi opatrně. Podobné chování uživatelů potvrzují i zkušenosti zahraničních operátorů, kteří provozují síť třetí generace mnohem déle. Vyplatí se o 3G sítích uvažovat?

Sítě třetí generace (označované často jako UMTS nebo WCDMA) dokáží v podstatě totéž co současné sítě dvouapůlté generace (kombinace hlasové sítě GSM s datovou sítí GPRS). Umějí tedy přenášet hlas a data a tím jejich technické schopnosti končí. Veškeré jejich výhody ale spočívají v nadstavbových službách, které nad tímto základem nabízejí mobilní operátoři.

Prostě další krok

Hlavním lákadlem, které má přitáhnout uživatele k používání 3G sítí, jsou bezpochyby videoslužby. Sítě třetí generace umožňují videotelefonování, při kterém volajícího vidíte na displeji mobilu a stejně tak on vidí vás. Patřičně vybavené telefony dokáží stahovat krátké videoklipy a přehrávat streamované video – televizní signál nebo třeba záběr z rušné křižovatky. To je efektní i praktické. Všechny tyto služby by bylo teoreticky možné provozovat i v 2,5G sítích, některé se ostatně také provozují (např. stahování videí). Proč tedy zavádět něco nového? Díky mnohem rychlejším datovým přenosům, které 3G sítě nabízejí, je používání služeb mnohem rychlejší, a tudíž pro uživatele daleko pohodlnější. Málokdo bude stahovat krátký záběr aktuální dopravní situace deset minut, aby pak zjistil, že zácpa zobrazená na mobilu se už dávno posunula o dvě tři křižovatky dál. Sítě třetí generace tedy sice zatím nepřinášejí žádné výrazně nové služby, nabízejí ale ty, které dosud v mobilních sítích nebylo možné plnohodnotně provozovat. Tyto služby znáte například z Internetu (videotelefonování pomocí webkamery už funguje několik let, sledování dopravní situace či stahování videí také).

Chystá se zrychlení

Před zaváděním 3G sítí byli odborníci značně skeptičtí. Hledala se takzvaná killer application, tedy služba, která by byla tak převratná, že by kvůli ní lidé houfně přecházeli na sítě třetí generace. Nakonec se ale ukázalo, že nic takového není potřeba. Z bohaté nabídky samostatných služeb si každý vybere to, co mu nejvíce vyhovuje. Navíc pojem „přejít na síť třetí generace“ je sám o sobě dost problematický. Vzhledem k dosud nedostatečnému pokrytí a malému množství majitelů patřičně vybavených telefonů se zatím signály GSM/GPRS sítě a UMTS sítě překrývají. Uživatelé mezi těmito sítěmi plynule přecházejí, aniž by to nějak zaznamenali. Jejich telefon se zkrátka automaticky přihlásí do nejkvalitnější dostupné sítě. Postupem času bude pochopitelně 3G telefonů mezi lidmi přibývat, stejně tak se rozšíří pokrytí. Do té doby ale budou lidé uživateli 2,5G sítě a jen občas využijí některou 3G službu. Nebo také nevyužijí, pokud je nezaujme. V nejbližších měsících se Eurotel chystá hromadně nasadit technologii HSDPA, která povede k výraznému zrychlení datových přenosů. Ze současných přibližně 300 kb/s by se měla rychlost postupně zvyšovat až na téměř neuvěřitelných 14,4 Mb/s. Ke zvyšování dojde v několika skocích podle toho, jak bude Eurotel vylepšovat svou síť. Pro využití vyšších rychlostí ovšem musíte mít telefon, který tyto rychlosti podporuje. V současnosti lze využít HSDPA pouze v Praze a v Brně, maximální rychlost se pohybuje na hranici 1 024 kb/s. Zatím není úplně jisté, jestli spolu s vyššími rychlostmi přijdou nové převratné služby. Pravděpodobně se jen mírně propracují ty stávající, místo videotelefonování budete moci pořádat konference, video budete moci prohlížet během stahování souborů z internetu a podobně.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006052603-ovladne-vas-nova-generace/ ].