× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

CD pro osobní potřebu? Již NE!

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       27. 5. 2006       20 698×

Nejprve si připomeňme, jak to bylo doposud. Klasická situace – vlastníme originální CD/DVD – můžeme si udělat kopii pro vlastní potřebu? Je stahování hudby z Internetu legální? Pokusíme si krátce odpovědět v tomto článku.

Kopie pro vlastní potřebu

NE. Od nynějška CD a DVD s protipirátskou ochranou (obrázek přeškrknuté kytary na CD) se již kopírovat nesmějí – a to ani pro vlastní potřebu. Takto označených CD a DVD neustále přibývá. Ministr kultury Jandák tvrdí: „Nikde není jistota, že je to jen pro soukromou potřebu a známe lidi.“, soudní znalec Vladimír Smejkal tvrdí, že každá ochrana může být prolomena, proto byl změněn autorský zákon, který to již nyní striktně zakázal. Piráti jsou nyní taktéž mnohem více potrestáni – místo peněžitého trestu 15 tisíc korun je nyní trest až 100 000 Kč a až pět let odnětí svobody.

Je zajímavé, že k tomu, aby si uživatel mohl kopii vytvořit, nemusí dokonce ani vlastnit originál zvukového nosiče! „Autorský zákon právo pořídit si rozmnoženinu pro osobní potřebu na vlastnictví rozmnoženiny CD neváže,“ odpovídá JUDr. Hartmanová.

Překonání ochrany proti kopírování při zálohování pro osobní potřebu není v rozporu se zákonem.

Porušením autorského zákona dosud nebylo samotné odstranění technických prostředků ochrany, tedy např. prolomení ochrany proti kopírování CD nebo DVD a pořízení rozmnoženiny pro vlastní potřebu z takto chráněného nosiče.

Novela autorského zákona stanoví, že neoprávněným zásahem do autorského práva a práv souvisejících s právem autorským je i (samotné) obcházení účinných technických prostředků ochrany práv podle autorského zákona.

I samotné prolomení ochrany proti kopírování, byť pro soukromou potřebu, bude porušením autorského zákona se všemi důsledky z toho vyplývajícími.

Stahování hudby z Internetu legální?

ANO. Stahování hudby z Internetu (např. P2P sítích) je legální (dle §30 AZ), pokud si v rámci P2P sítě budete pouze stahovat pro svou osobní potřebu soubory, které budete ukládat na nesdílenou část disku počítače, pak se ničeho protiprávního nedopouštíte, protože pouze pořizujete rozmnoženinu pro svou osobní potřebu. Pokud ale v rámci svého sdíleného disku nabízíte ostatním účastníkům hudební soubory, pak neoprávněně užíváte (rozmnožováním a sdělováním veřejnosti) autorská díla (výkony výkonných umělců a zvukové záznamy). Stahování je tedy legální, rozšiřování (sdílení) ovšem již ne. Navíc není povinnost si ověřovat, zdali ten, co sdílí tyto soubory, tak činí legálně, či v rozporu se zákonem.

Jak ovšem policie chce dodržovat novelu zákona a provádět kontroly, nad tím zůstává rozum stát.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006052701-cd-pro-osobni-potrebu-jiz-ne/ ].