× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

AVR - Úvod

[ http://programujte.com/profil/90-ondrej-karas/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       15. 6. 2006       80 093×

Právě dnes se rozjíždí nový seriál o programování procesorů AVR (ATMEL). Je určen zejména začátečníkům, kteří třeba nemají zkušenosti s programováním žádného jiného typu procesoru. První díly budou zaměřeny především na popis vlastností procesoru, programátorský model, ale také na získávání a výrobu vývojových prostředků, které nám ulehčí „život“ s tímto jednočipem.

Možná se některým zkušenějším bude zdát několik prvních lekcí zbytečných a zdlouhavých, ale jak už bylo napsáno výše, předpokládám, že existuje spousta lidí, kteří by se chtěli s procesory, ať už jakéhokoliv typu, naučit, ale nemají potřebné základy. Těm zkušenějším tedy doporučuji první díly přeskočit (možná snad jen rychle „proletět“). Těm méně zkušeným cesta do světa osmibitových mikrokontrolérů právě začíná…

Co je to vlastně mikroprocesor?

Předpokládám, že čtenáři mající zájem o programování osmibitových mikrokontrolérů mají základy elektrotechniky za sebou. Procesor, jak jej budeme chápat v našich lekcích, je integrovaný obvod se vstupy a výstupy (většina z nich se dá použít obojím způsobem). To, jak se procesor bude chovat, potažmo právě ty vstupy a výstupy, záleží právě a jenom na tom, jaký program bude do integrovaného obvodu nahrán. Je tedy možné vytvořit pomocí jedné a té samé součástky nějakou jednoduchou hru, ale také třeba řídicí mozek celé elektrárny. V tom spočívá síla mikroprocesorů.

My se budeme zabývat programováním mikrokontroléru ATMEGA16. Nepatří sice k těm nejlevnějším, jaké můžeme na českém trhu koupit, ale tento obvod je pro začátečníka skvělou učební pomůckou, protože nabízí pěkný poměr cena/výkon (periferie) a začátečník si může projít od jednoduchých blikátek přes AD převodníky až ke složitějším komunikacím.

Všechny tyto věci si spolu probereme, na některé budeme muset vytvořit přípravky, které nám usnadní práci, ale věřte, že až skončíme, budete schopni samostatně vytvořit mnoho užitečných zapojení s tímto obvodem.

Co potřebujeme

Mikroprocesor
Ten zakoupíme v každém kvalitním obchodě s elektrosoučástkami, ale určitě ho pořídíte v GM [ http://www.gme.cz ].
Programátor
Tak ten si můžeme pořídit několika způsoby, ten nejjednodušší je samozřejmě si ho půjčit od někoho, kdo ho má, nebo si ho koupit (například v GM), anebo si ho vyrobit a to si ukážeme.
Vývojové prostředí
To si můžete stáhnout na stránkách firmy ATMEL [ http://atmel.com/dyn/products/tools_card.asp?family_id=607&family_name=AVR+8-Bit+RISC+&tool_id=2725 ].

Protože dnešní díl je úvodní, bude tedy i kratší než díly, na které se můžete těšit v budoucnu. Přidám tedy i několik odkazů na dokumenty. Jsou to soubory obsahující základní informace o procesorech AVR a jejich programování. Bohužel u nás nejsou s touto tématikou dostupné elektronické publikace psané v češtině, proto jsou tyto odkazy určeny těm, kteří se umějí orientovat v anglicky psaném textu.

Samostudium

Mezi dobře napsané knihy patří bezesporu všechny knihy o programování mikroprocesorů od ing. Davida Matouška. Tohoto autora vřele doporučuji pro samostudium. Jeho knihy mohou být výtaným doplňkem nejen pro začátečníky, ale mohou pomáhat také těm, kteří s autorem popisovanými procesory už nějakou dobu pracují. Uvedené odkazy směřují na stránky vydavatelství BEN.

Posledně uvedená kniha je bohužel téměř doslovným překladem originálu jiného autora [ http://www.avr-asm-download.de/beginner_en.pdf ]. Odkaz na tento originál také samozřejmě uvádím a tímto se s vámi pro tentokrát loučím.

Příště si řekneme něco o architektuře procesoru a zkusíme si nějaký jednoduchý prográmek.

Nedávno jsem komunikoval s Ing. Petrem Ročekem, Sales Representative společnosti Codico. Musím uznat, že jeho vysvětlení, proč firma Codico podporuje pouze „solidní firemní zájemce o vzorky“, je zcela logické…


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006061202-avr-uvod/ ].