× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

C# Programujeme profesionálně

[ http://programujte.com/profil/507-vojtech-pohunek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       1. 7. 2006       19 177×

Recenze knihy C# Programujeme profesionálně

Kdybychom se zmínili o jazyce C# a hlavně o jeho operačním prostřeí .NET Framework jako o nejdůležitější technologii pro vývojáře za poslední léta, určitě bychom vůbec nepřeháněli. .NET Framework obsahuje spoustu programovacích jazyků, jež si jsou v přeložené podobě na 99 % rovny. Ale právě jazyk C# by měl logicky nad tyto „rovné si“ jazyky malinko převyšovat, jelikož byl stvořen právě a pouze pro platformu .NET, to znamená, že neobsahuje některé prvky, které mohou být v ostatních .NET jazycích (např. kvůli zpětné kompatibilitě). Tím pádem naplno využívá všech možností .NET Frameworku a ničím nezdržuje. A právě tímto relativně novým jazykem se zabývá recenzovaná knížka, a to dosti podrobně.

Kniha začíná pozvolným tempem vysvětlovat principy fungování celého .NET Frameworku, aby se „chytli“ i programátoři, kteří o .NETu nemají vůbec žádné ponětí. Tak se dozvíme o možných použitích jazyka C#, vazbami na .NET, no prostě všechno. Čtenář potom už do druhé kapitoly, kde se teprve začnou probírat základy jazyka, vstupuje s nějakým povědomím o tom, co všechno dokáže jednou stvořit a s čím vším se bude moci propojit. To je už podle mne částečná motivace do učení. Když se člověk dokáže prokousat tímto vcelku nezáživným úvodem, ví alespoň, kam až to může při troše snahy jednou dotáhnout.

Ale i přes pomalý úvod bych knihu nedoporučil úplně začínajícím programátorům, protože kniha se ani trochu nezabírá principy programování jako takového, ale už pouze syntaxí a principy C#. Na druhou stranu, pokud už máte zkušenosti s objektovými jazyky C++ nebo Java, bude pro vás přechod celkem plynulý, jelikož jsou si tyto jazyky velmi blízké.

Po jedné úvodní kapitole se kniha konečně pouští do samotného jazyka, který je vysvětlen přehledně, zřetelně, v dostatečně rychlém tempu a samozřejmě postupně. Takže jako většina knížek o programování se naučíme nejdříve něco o proměnných, poté se přes cykly, podmínky a jednoduché datové struktury dostáváme k třídám a na „pokročilejší témata“ – ošetření výjimek, delegáty, nebezpečný kód. Samozřejmě se podíváme na samotné programování pod .NETem, takže se naučíme používat třídy vytvořené v kterémkoliv jiném .NET jazyku. Samozřejmostí jsou windowsovské aplikace (takzvaní tlustí klienti) a aplikace internetové (chytří klienti) – ASP .NET. S tím souvisí popis webových služeb. Ke konci knihy nás čekají čím dál pokročilejší témata jako zpracovávání komponent COM a COM+. Taky nás nemine nějaká ta grafika a ovládání samotných Windows. V dodatku jsou potom vysvětleny principy objektově orientovaného programování pro naprosté neznalce tohoto tématu.

Kniha je napsaná svižným tempem a velmi přátelským tónem. Občas autoři nadhodí nějaký vtípek, u kterého se člověk dokáže pár minutek srdečně smát. I přesto, že autorů je dohromady deset, kniha nepůsobí roztříštěným dojmem, kdy by každý autor psal trošku jinak než ten předešlý. Naopak kniha působí velice celistvě a jak jsem už zmínil, čte se opravdu výborně. Jediná vada na kráse je částečná neaktuálnost učeného jazyka. Přeci jenom je knížka z roku 2003 a od té doby platforma .NET jistě prošla notnými změnami. Věřím ale, že Computer Press vydají co nejdříve nějaké aktualizované vydání.

I přes tu již zmíněnou neaktuálnost mohu knihu vřele doporučit jako skvělou učebnici jazyka C# a částečně i možností .NET Frameworku.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006062501-c-programujeme-profesionalne/ ].