× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Odesílání e-mailů – 1. díl

[ http://programujte.com/profil/2373-dusan-janosik/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       5. 7. 2006       21 834×

Častým problémem začínajících .NET vývojářů je odesílání e-mailů, proto se vás v příštích několika dílech pokusím seznámit se správným odesíláním e-mailových zpráv v prostředí .NET 2.0.

Jeden z nejčastěji pokládaných dotazů začínajících .NET vývojářů se týká odesílání e-mailů, proto se vás v následujících několika dílech pokusím s metodami odesílání e-mailů v prostředí .NET seznámit. Zpočátku se dozvíte něco o odesílání běžných zpráv, o metodách odesílání a jejich konfiguraci.

Vytvoření a odeslání zprávy

Zprávu vytvoříte vytvořením nové instance třídy System.Net.Mail.MailMessage [ http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/system.net.mail.mailmessage.aspx ] – základní údaje o zprávě můžete nastavit přímo v jejím konstruktoru. V jednom z konstruktorů jsou požadovány 2 parametry typu System.Net.Mail.MailAddress [ http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/system.net.mail.mailaddress.aspx ] – tato třída umožňuje zadat kromě e-mailové adresy i zobrazované jméno s jistotou, že se ve zprávě správně zakóduje.


public void SendMail()
{
    // vytvoření nové zprávy
    System.Net.Mail.MailMessage message = new System.Net.Mail.MailMessage(new System.Net.Mail.MailAddress("odesilatel@mail.cz", "Odesílatel"), new System.Net.Mail.MailAddress("prijemce@mail.cz", "Příjemce"));
    // přiřazení dalšího příjemce - tímto bude mít zpráva 2 příjemce
    message.To.Add(new System.Net.Mail.MailAddress("prijemce2@mail.cz", "Příjemce2"));

    // předmět zprávy
    message.Subject = "Předmět zprávy";
    // tělo zprávy
    message.Body = "Tělo zprávy";
    // určení typu zprávy
    message.IsBodyHtml = true;

    // vytvoření SMTP klienta
    System.Net.Mail.SmtpClient smtp = new System.Net.Mail.SmtpClient("smtp.mail.cz", 25);
    // pokud je to potřeba, můžete provést přihlášení k SMTP serveru
    smtp.Credentials = new System.Net.NetworkCredential("Username", "Password");
    // nastavení metody odesílání
    smtp.DeliveryMethod = System.Net.Mail.SmtpDeliveryMethod.Network;
    // můžete povolit nebo zakázat zabezpečené odeslání - některé SMTP servery nedovolují zabezpečené připojení
    smtp.EnableSsl = false;
    // odeslání vytvořené zprávy
    smtp.Send(message);
}

K odesílání zprávy slouží třída System.Net.Mail.SmtpClient [ http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/system.net.mail.smtpclient.aspx ]. Třída mimo jiné umožňuje přihlášení k SMTP serveru, které probíhá prostřednictví třídy System.Net.NetworkCredential [ http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/system.net.networkcredential.aspx ]. Vlastnost DeliveryMethod, která je typu System.Net.Mail.SmtpDeliveryMethod [ http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/system.net.mail.smtpdeliverymethod.aspx ], slouží k nastavení odesilací metody. Pokud vám to SMTP server dovolí, můžete přes vlastnost EnableSsl povolit zabezpečené odesílání zpráv.

Metody odesílání a jejich konfigurace

PickupDirectoryFromIis
Výchozí metoda, která použije mail pickup service lokálního IIS. K odeslání zprávy nemusí dojít, když .NET Framework není schopen načíst konfiguraci z IIS nebo když na serveru nejsou zapnuté SMTP services. Nepotřebuje žádné zvláštní nastavení.
SpecifiedPickupDirectory
Hodí se k vyřešení problému s načítáním konfigurace u předchozí metody, nebo když vlastně žádné e-maily posílat nechcete. Musíte specifikovat, jaký adresář se má použít, většinou C:\Inetpub\mailroot\Pickup.

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<configuration>
  <system.net>
    <mailSettings>
      <smtp from="odesilatel@mail.cz" deliveryMethod="SpecifiedPickupDirectory">
        <specifiedPickupDirectory pickupDirectoryLocation="C:\Inetpub\mailroot\Pickup"/>
      </smtp>
    </mailSettings>
  </system.net>
</configuration>
Network
Mnou preferovaná metoda, která k odeslání použije jakýkoliv SMTP server, který vám odeslání dovolí. Většinou je potřeba se přihlásit. Musíte specifikovat alespoň adresu SMTP serveru. Tato metoda funguje prakticky pokaždé.

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<configuration>
  <system.net>
    <mailSettings>
      <smtp from="odesilatel@mail.cz" deliveryMethod="Network">
        <network host="smtp.mail.cz" port="25" userName="Username" password="Password"/>
      </smtp>
    </mailSettings>
  </system.net>
</configuration>

Pod popisem metody je uveden příklad konfigurace, která probíhá v konfiguračním souboru aplikace – app.config v případě klientské aplikace a web.config v případě webové aplikace.

Závěrem

To je v 1. dílu vše, pokud vám tu něco podstatného chybí, neváhejte se zeptat v komentářích. Příště se dozvíte, jak správně odesílat přílohy a jak zobrazovat obrázkové přílohy v těle zprávy, aby je následně zobrazil každý klient pracující s HTML zprávami.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006063002-odesilani-e-mailu-1-dil/ ].