× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

SQL – Kapesní přehled

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       6. 7. 2006       21 389×

Recenze knihy SQL – Kapesní přehled od Luboslava Lacka

I když se v jazyce SQL sami řadíte mezi zkušenější administrátory, tvůrce dotazů či programátory, pravděpodobně ani vy nenosíte v hlavě všechny příkazy, funkce a jejich parametry – zvláště musíte-li pracovat s databázovými systémy různých výrobců. Nechcete-li se při psaní kódu v SQL zdržovat vyhledáváním potřebného příkazu a jeho syntaxe v on-line zdrojích nebo v tlustých knihách, využijete jistě tuto malou příručku.

SQL Kapesní přehled stručně a přehledně popisuje všechny příkazy jazyka pro definici dat (DDL), jazyka pro manipulaci s daty (DML) a funkce standardního jazyka SQL. Po stručném nástinu každé kategorie již následují dotyčné položky (příkazy, funkce atd.), doprovázené kratičkým vysvětlením, zápisem obecné syntaxe a – je-li potřeba – i jednoduchým příkladem použití.

Nechybí ani stručné shrnutí principů relačních databází, osvětlení struktury jazyka SQL, přehled datových typů a operátorů. Protože implementace některých příkazů a zejména funkcí se, jak známo, v produktech různých výrobců liší, je vždy upozorněno na konkrétní odlišnosti v Microsoft SQL Serveru, Oracle a MySQL a příklady jsou pak uváděny pro každý z nich.

Pro snadné nalezení je každá kategorie abecedně řazena, přehlednosti dále napomáhají výrazné nadpisy, orientační značky v okraji a celkově pak kroužková vazba usnadňující listování a bránící samovolnému zavírání knížky při psaní vašich programů.

Při návrhu osnovy této publikace se rozhodovalo, zda sestavit pořadí probíraných témat a příkazů podle některé z norem, nebo použít přirozenou logickou strukturu jazyka SQL. Nakonec zvítězila druhá možnost, protože je jednoznačně přehlednější a lépe uchopitelná. Hlavní význam normy je hlavně ve vyčerpávající a všechny detaily pokrývající přesnosti a úplnosti, takže se předpokládá, že takovéto uspořádaní budou využívat spíše implementátoři než uživatelé. Asi nejpřesnější metoda, jak vyjádřit syntaktická pravidla jazyka SQL, je pomocí syntaktických diagramů.

Jedním ze závažných problémů je i určitá nekompatibilita v oblasti implementace jazyka SQL pro jednotlivé databázové platformy. Na úrovni základních příkazů SQL jsou všechny platformy prakticky kompatibilní, ale každá z nich má určité specifické rysy, například co se týká implementace nativních datových typů, rozšiřující množiny příkazů a klíčových slov. Rozdíly jsou i v syntaktické implementaci parametrů klíčových slov. Kapitolou samou pro sebe z hlediska kompatibility je potom národní lokalizace, hlavně národní interpretace data a času. S touto nekompatibilitou se čtenář setká zřejmě nejdříve a nejčastěji. Proto je v této publikaci zavedeno značení kompatibility, které ukazuje, pro které nejpoužívanější databázové platformy je příslušná syntaxe příkazu určená. Aby neúměrně nevzrostl počet kombinací, vyplývající u základních příkazů z drobných rozdílů jazyka SQL mezi databázemi, zaměříme se většinou na tři nejpoužívanější platformy.

Publikace pokrývá databázi Oracle ve verzích 7, 8, 8i, 9i a lOg, MS SQL Server ve verzích 7.0, 2000 a 2005 a MySQL.

Publikace je i přesto vhodná pro uživatele databázových systémů IBM DB2 Universal Database, Microsoft Access, PostgreSQL, Sybase Adaptive Server a dalších.

Obrázky

Tato příručka je vhodná pro všechny, kteří pracují často s databázemi a potřebují občas nahlédnout do knížky na patřičnou syntaxi jazyka SQL. Učiníte tak konec dlouhého hledání v obsáhlých knihách či na Internetu.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006070504-sql-kapesni-prehled/ ].