× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Macromedia Flash MX – Kompletní průvodce

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       6. 7. 2006       13 564×

Recenze knihy Macromedia Flash MX – Kompletní průvodce

Když byl na trh uveden Flash 5, vyvolala u většiny vývojářů záplava nových vlastností a možností programu, které z Flashe učinily skutečný nástroj pro vývoj webu, naprosté nadšení, přestože množství změn bylo vskutku ohromující. Je bezpochyby pravdou, že se pokrok nikdy nezastaví, tenkrát bylo ale pro většinu z nás s podivem, jak společnost Macromedia mohla vůbec dokázat zařadit tolik revolučních změn a vylepšení do jediné nové verze programu.

Poté se ovšem objevil Flash MX, který nás ohromil stejnou měrou. Společnost Macromedia opět prokázala svou schopnost obohatit novou verzi vysoko nad nezbytně nutný rámec, což nám bude zcela zřejmé, nahlédneme-li do dlouhého seznamu vylepšení a nových rysů programu, díky nimž představuje Flash MX vyspělou platformu pro tvorbu sofistikovaných interaktivních aplikací pro web a pro distribuci na CD. Pokud jako vývojáři webu máte čas naučit se pracovat právě s jediným programem, je Flash MX bezpochyby velice vhodnou volbou: jedná se o mocný program kreslicí, pro tvorbu filmů a pro zajištění interaktivity, který je schopen pokrýt veškeré vaše potřeby a navíc skýtá celou řadu dalších možností.

Samozřejmě, jak tomu také často bývá, znamenají nové rysy a možnosti programu také vyšší nároky pro kohokoliv, kdo se s nimi chce naučit pracovat. Uživatelský manuál je sice zcela dostačující, nicméně na pouhých 300 stranách nelze jít do takové hloubky, aby čtenář získal z Flashe MX co nejvíce. A právě v tom vám může pomoci tato kniha. Jsou zde kompletně pokryty veškeré aspekty programu, naleznete zde stovky tipů, triků, poznámek a jednoduchých skriptů, nesčetné množství vlastních grafických prvků (nejen snímky obrazovky zachycující rozhraní programu), které slouží jako ilustrace někdy náročných postupů. Kniha dále obsahuje materiál, jehož praktičnost jistě oceníte: zdrojové soubory, podrobné popisy realizace projektů a samozřejmě také tutoriály ve formě videa, díky nimž tato kniha vešla ve známost. A konečně, v knize se dočtete také o celé řadě nejrůznějších užitečných a tvůrčích způsobů, jak využít Flash při realizaci vlastních projektů. Když to vše shrneme, máte v rukou kompletní nástroj k tomu, abyste se naučili pracovat s Flashem MX a byli schopni jej tvůrčím způsobem využít!

Jaké nové prvky toto vydání obsahuje

Tato kniha je ve velké míře upravena tak, aby pokrývala všechny nové vlastnosti Flashe MX, obsahuje ale také celou řadu dalších změn. První změna, které si čtenáři obeznámení s předchozím vydáním povšimnou, je její název: do názvu knihy byl přidán výraz interaktivita, který je odrazem výraznějšího zaměření obsahu knihy na použití ActionScriptu – skriptovacího jazyka Flashe – pro obohacení vlastních projektů o větší živost a interaktivitu. Dokonce tři z pěti nových kapitol tohoto vydání se zabývají ActionScriptem. V ostatních dvou nových kapitolách se hovoří o dalších dvou nejdůležitějších nových rysech Flashe MX: o videu a komponentách.

Macromedia Flash MX – Kompletní průvodce je neobvykle důkladně pojatá publikace, která si klade za cíl provést vás tvorbou flashových filmů (movies) a prezentací od začátečnické úrovně až po stupeň vysoké profesionality. Naleznete zde vše: od základů kreslení a animování až po interaktivitu, zapojení zvuku i videa. Autor nepostupuje referenčním stylem běžným v jiných publikacích, výklad založil na práci s konkrétními příklady a řešeními, díky čemuž v publikaci naleznete elegantní, funkční a prakticky použitelné úseky kódu pro práci s ActionScriptem a množství zajímavých animačních efektů a doplňků, které dnes patří ke standardu ve světě flashových prezentací.

Na doprovodném CD naleznete videoprůvodce pro práci s Flashem, soubory ke cvičením z knihy a zkušební verzi Macromedia Flash MX.

O autorovi

Derek Franklin provozuje stránky derekfranklin.com [ http://derekfranklin.com/ ], které jsou určeny všem příznivcům Flashe a poskytují jim pomocnou ruku, rady, tipy i zajímavé informace. Je také autorem řady knih pro Macromedia Press, které si získaly vysokou oblibu a byly přeloženy do řady jazyků. Vyhrál i několik cen určených webdesignerům.

Obrázky

Kniha je určena spíše pro pokročilé uživatele, i když je probírána od úplných začátků. Podání látky působí opravdu profesionálním dojmem, takže nelze než knihu opravdu vřele doporučit.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006070602-macromedia-flash-mx-kompletni-pruvodce/ ].