× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Ochrana e-mailu, aneb stop hackerům

[ http://programujte.com/profil/20356-jan-ricanek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       16. 7. 2006       17 565×

Nejdříve si uvedeme pár pojmů. Termín hacker se postupem času začal používat pro počítačové zločince a narušitele počítačových sítí, pro které však existuje přesnější termín cracker. Dnes jsou oba pojmy často zaměňovány. Dříve byli hackeři počítačoví specialisté, programátoři s detailními znalostmi vnitřností systému či obecněji lidé, kteří se zajímali o to, jak přesně věci fungují.

Hackeři používají v zásadě dvě metody zjišťování hesel. První je pomocí programu, který bude zkoušet různé varianty slov, druhá je tzv. sociotechnika (spoléhají na uživatelovu neznalost). Ještě je třetí metoda, proti které ovšem není obrana na straně uživatele, tedy že hacker hackne celý server a poté ukradne přihlašovací jména a hesla všech uživatelů daného serveru.

Pomocí programu

Hacker si najde nějaký program (například Brutus), do kterého zadá váš e-mail, a potom program zkouší různé možnosti slov, popřípadě může zkoušet i jednotlivá písmenka. Tedy pokud máte delší heslo nebo heslo, které není zrovna obvyklé, tak program může hledat tuto kombinaci několik let.

Sociotechnika

Hacker spoléhá na to, že uživatel mailu není nejinformovanější v informačních technologií, popřípadě na uživatelovu zbrklost. Uživatel obdrží mail, který vypadá, že ho napsal administrátor serveru (může mít třeba adresu admin@neco.cz) a bude vyzývat ke změně hesla a jeho následnému zaslání zpátky nebo ke změně provedené na nějaké stránce, která nemá nic společného (kromě možné grafické podoby) se stránkou provozovatele vašeho mailu.

Obrana

  1. Mějte vždycky heslo dlouhé alespoň 10 znaků (s mezerami i s čísly). Pokud je to možné, dávejte tři slova, i v jiných jazycích.
  2. Měňte si heslo alespoň jednou měsíčně.
  3. Heslo si nikam nepište, když je to nezbytné, tak na papír a ten nechávejte na bezpečném místě doma.
  4. Nereagujte na žádné e-maily, které vás vyzívají ke změně hesla na určité adrese nebo k jeho následnému poslání na nějaký e-mail. Heslo si měňte jen pomocí odkazu umístěného přímo v nastavení vaší e-mailové schránky.
  5. Nedávejte svoji e-mailovou adresu nikomu, koho neznáte, a řekněte lidem, kteří znají váš mail, aby ho nedávali nikomu bez vašeho svolení.
  6. Někteří poskytovatelé uvádějí datum posledního připojení, pomocí tohoto data můžete kontrolovat vaše připojení.

I když budete dodržovat všechny tyto věci, může se stát, že i přesto Vám někdo hackne mail, potom je dobré kontaktovat policii nebo alespoň administrátora a ti by si s tím pak měli už poradit. Doufám, že Vám bude tento článek užitečný.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006071304-ochrana-e-mailu-aneb-stop-hackerum/ ].