× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Hit jménem Web 2.0

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       24. 7. 2006       10 629×

Určitě jste již Web 2.0 někdy použili: Google Mail byl jednou z prvních „viditelných“ služeb používajících tuto technologii a dodal jí, i přes její novotu, patřičné důvěry. Web 2.0 tak dost připomíná to, co se odehrávalo v prvních letech nového tisíciletí: jakákoli webová novinka, která dokáže rázem zaujmout 20 000 uživatelů, je ihned financována investory rizikového kapitálu, kteří v této nové technologii vidí zlatý důl. Tak například webová stránka „Meebo“ nabízí uložení všech vašich loginů a přístupových hesel komunikačních aplikací (MSN, ICQ…). Následně, kdykoli se připojíte ke stránce, máte automaticky přistup ke všem zprávám a vzkazům ve vašem prohlížeči, aniž byste museli spouštět kteroukoliv z aplikací na vašem PC.

Jaký je smysl této služby?

Na první pohled nabízí celkem praktický způsob „sign-in“ procedury, která nevyžaduje množství přístupových hesel. Pro trochu lepší pochopení jejího pravého smyslu je však zapotřebí více se zaměřit na kategorii uživatelů této služby: často jde o uživatele, kteří nemohou přistupovat do svých komunikačních aplikací na pracovištích nebo například univerzitách, jelikož používání těchto aplikací mnohdy není zrovna vítané na pracovních počítačích. Takoví uživatelé zkrátka spustí webový prohlížeč a rázem mají přístup ke svým zprávám. Je to do jisté míry obcházení pravidel, určitý druh „aplikačního tunelování“ na portu 80! Nalezli bychom však velké množství dalších aplikací běžících v AJAXu, počínaje úpravami textu, byť dost omezenými, a konče kompletním pracovním prostředím se sadou základních, ale funkčních, aplikací, které běží v moderním webovém prohlížeči.

Podle mě jsme se tak přiblížili chvíli, kdy jako příští krok vývoje lze očekávat kompletní operační systém běžící ve webovém prohlížeči. Uživatel tedy bude mít k dispozici svůj operační systém, webový prohlížeč a uvnitř tohoto prohlížeče další systém! Zajímavá vyhlídka. Samozřejmě si lze představit, že v tomto „podsystému“ bude možné spouštět další webový prohlížeč, který umožní běh dalšího systému. V tomto bodě se celá věc stává dosti surrealistickou, jelikož na jedné straně máme uživatele, kteří žádají stále více výkonu a touží mít nejrychlejší počítač na světě. Na straně druhé pak nové pojetí aplikací, které jako vedlejší efekt přináší, byť velmi mírné, snížení výkonnosti a funkčnosti.

Jako u každé nové technologie budeme nepochybně v budoucnu svědky rozkvětu množství bláznivých nápadů a projektů, které budou zanikat stejně rychle, jako se objevily. Určitě se ale také dočkáme důležitých pokroků. Vraťme se ted‘ ale k jedné ze základních vlastností zmíněné technologie „Web 2.0“, tedy přesunu aplikací na úroveň webového prohlížeče na úkor operačního systému. Tento bod, který by se mohl zdát jako čistě technický, může vskutku významně zamíchat karty v rozložení sil působících v odvětví informačních technologií. Co se stane s Microsoftem, když už nikdo nebude vyvíjet aplikace pro Microsoft Windows? Bude stačit dodávat PC s prohlížečem, například Firefoxem, který běží například pod volně a zdarma dostupným operačním systémem?

Ostatně, mimo Web 2.0, jsem byl nedávno překvapen pohledem na malé děti, které jásaly nad počítačem při hraní celkem jednoduchých arkádových her, které však byly zjevně dobře vyvedené. A zmíněné hry, nepochybně flashové, také běžely ve webovém prohlížeči, aniž by musely být instalované na PC. Popustíme-li trochu uzdu fantazii, vidíme počítačový operační systém zítřka: nějaký terminál (Web 2.0 nebo jiný), který spravuje pouze hardware (PC, elektronický diář, mobilní telefon) a připojuje se k on-line službě, která dodává všechny aplikace (vždy aktuální) a ukládá uživatelská data. Ta pak budou k dispozici kdykoli a u kteréhokoli počítače vybaveného webovým prohlížečem. Software všeho druhu, on-line hry, nové pojetí využití informačních technologií… Myslím, že při rychlosti, jakou se tato věc vyvíjí, polije pány z Redmondu již brzy studený pot. I přes omezení a mladost této technologie Web 2.0 a s ním spojená koncepce útočí na Microsoft trojským koněm, který se jmenuje Windows.

A co s tím vším GNU/Linux?

Inu GNU/Linux má všechny předpoklady sehrát zásadní roli, protože by se mohl stát nejlevnější a nejlépe přizpůsobenou platformou umožňující nabídnout široké veřejnosti systém založený na webovém prohlížeči. Systém jednou provždy osvobozený od operačních systémů MS Windows nebo MacOS. A jedno malé upřesnění: objekt XMLHttpRequest, základní kámen technologie AJAX, na níž je založen Web 2.0, byl vyvinut a implementován Microsoftem do Internet Exploreru již v roce 1998.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006072109-hit-jmenem-web-2-0/ ].