× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Myš, ze které vás zápěstí bolet nebude

[ http://programujte.com/profil/161-ondrej-satera/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-michal-zima/ ]Google [ ?rel=author ]       20. 8. 2006       16 599×

Aneb jak dohnat ergonomii k dokonalosti.

Ergonomický a zvláštní vzhled jsou pomalu synonyma. Když to nevypadá zvláštně, není to pravděpodobně ani dobré pro vás. Počítačové periferie nejsou v tomto výjimkou. Máme vertikální klávesnice, vertikální myši a dokonce joystickové klávesnice [ http://www.ergodirect.net/browseproducts/Wireless-Joystick-Keyboard.html ]. Prozkoumávání těchto periferií je jako návštěva na jiné planetě.

U uživatelů, kteří PC používají často, se objevuje problém zvaný RSI, neboli Repetitive Stress Injury („opakovaná tlaková zranění“). Na zvyšující se počet lidí s tímto problémem reagují výrobci tím, že přicházejí se stále novými nápady na „zergomičtění“ počítačových periferií. Velké firmy jako Microsoft nebo Logitech boj vzdaly a hodily už ručník do ringu, věnují se radši jistějšímu byznysu – to otevřelo cestu menším společnostem pro příchod s něčím novým a inovativním.

Dnes se zaměříme na ZTM – Zero Tension Mouse („myši bez napětí“). Tato periferie dovoluje ruce být v přirozené poloze (palec nahoru). Vaše prsty se ovinou kolem ovladače a dosáhnou přesně na pohodlně umístěná tlačítka. Na vršku ovladače je scrollovací tlačítko, strategicky umístěné pro použití v jakékoliv situaci. Celý design se přizpůsobí vaší ruce a vy můžete pohybovat kurzorem bez dalšího pohybu zápěstí.

ZTM se bude distribuovat ve třech různých velikostech: malá, střední a velká – každá bude vyrobena kompletně z plastu. Bez ohledu na velikost bude myš vhodný doplněk vašeho stolu. Střední a velká verze je 11,43 cm vysoká, 8,636 cm široká a 14 cm dlouhá. Malá a střední verze se budou vyrábět jenom v černém provedení, velká dostane i čistě modrý kabát. Za velkou nevýhodu lze označit absenci levoruké myši.

Ovladač se připojí do USB, ale nebude fungovat s PS2/USB konektorem. Je kompatibilní s Windows 98 a vyšším a Mac OS 8,6 a vyšším. Myš nepotřebuje instalaci dalších ovladačů – je to zařízení typu plug-and-play.

Představení myši

Díky velikosti myši však nezbylo příliš místa pro zbytek ruky.

Váš ukazováček a prostředníček se usadí na tlačítkách. Jsou zde místa pro každý prst zvlášť, zatímco malíček je zastrčený dole.

Váš palec je usazený na vršku myši, kde je scrolovací tlačítko. Vedle kolečka je i místo, kam můžete váš palec „odložit“, když zrovna kolečko nepoužíváte.

Na spodu myši jsou teflonové podložky, aby vám myš dobře klouzala po stole.

Používání myši

My jsme zvolili velkou verzi, protože se hodí pro naše extra velké ruce. Tvar ZTM dobře kopíruje obrys ruky. Dlouhá pravá a levá tlačítka jsou vhodná jak pro dlouhé, tak pro kratší prsty, podložka pro zápěstí je taky dostačující. Scrolovací tlačítko je umístěno skutečně dobře a je vždy připravené k použití. Protože ZTM je skutečně masivní zařízení, nepoužívali jsme podložku a myš pracovala dobře i na stole. Klíč k používaní ZTM je kompletně uvolnit ruku. Pohyb v jakémkoliv směru nevyžaduje absolutně žádné ohýbaní zápěstí, i když vaše paže se bude hýbat víc než normálně. Je skutečně jednoduché pohybovat myší od vás nebo k vám. Obecně většina myší vyžaduje jakési sevření, zatímco ZTM přichází ve jménu nepoužívání jakéhokoliv sevření.

Závěr

ZTM dělá dobře to, k čemu je vyrobená. Pokud vás bolí ruka při používání normálních myší a nemáte hluboko do kapsy, je to pro vás dobrá volba a může vám pomoci od bolestí. Pro ostatní bude lepší volba nějaká profesionální normální myš a gelová podložka pod myš.

Cena tohoto zařízení je cca 79,95 $ (2078 Kč).

Zdroj: http://www.extremetech.com/

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006072901-mys-ze-ktere-vas-zapesti-bolet-nebude/ ].