× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

ASP.NET – 1. lekce

[ http://programujte.com/profil/733-alan-fuks/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       13. 8. 2006       29 286×

Co k tomu budeme potřebovat a co to vlastně je

V tomto kurzu se vás budu snažit naučit programovat dynamické webové stránky pod platformou .NET Framework. Budu předpokládat, že máte zvládnuté alespoň ty nejmenší základy HTML. Někdo z vás možná už o ASP.NET něco slyšel a ví, že se dá programovat ve dvouch jazycích (VB, C#), já vám budu daný problém vysvětlovat obouch a je jen na vás, po kterém sáhnete. VB.NET mi přijde lehčí, hlavne proto, že není case-sensitive, C# je naopak case-sensitive, takže si budete muset dávat pozor na malá a velká písmena. Každý příkaz musí být zakončen středníkem!

K tomu, abyste mohli programovat v ASP.NET, budete potřebovat na vašem počítači nainstalovaný webový server, nejlépe IIS (Internetová Informační Služba), který je součástí instalačního CD/DVD Windows 2000/XP, nebo si ji můžete stáhnout na stránkách Microsoftu [ http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=56FC92EE-A71A-4C73-B628-ADE629C89499&displaylang=en ]. Dále .NET Framework SDK, který si můžete stáhnout taktéž na stránkách Microsoftu [ http://msdn.microsoft.com/netframework/downloads/ ] (přes 100 MB) nebo si můžete objednat instalační CD. Dál nějaký textový editor (nejlépe Microsoft Visual Studio .NET nebo bude stačit i Poznámkový blok), já používám Microsoft ASP.NET Web Matrix, je to freeware a je ke stažení na adrese www.asp.net [ http://www.asp.net/webmatrix/ ] (asi 1,30 MB).

Pokud chcete mít svoje stránky na Internetu a nechcete platit za drahé hostingy, můžete využít freehostingů. Z českých znám pouze ASPweb [ http://www.aspweb.cz/ ], který vám nabízí 30 MB místa na disku, přístup přes FTP, podporu databazí MS Access, MS SQL a další, a qsh.cz [ http://qsh.cz/ ] (za tenhle link díky DeaLerovi), který nabízí 50 MB místa, přístup přes FTP, databázi MS Access a mnoho dalšího.

To je pro dnešek vše, příště vám ukážu Hello World v ASP.NET.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006073004-asp-net-1-lekce/ ].