× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

GameMakerLanguage (GML) – Úvod

[ http://programujte.com/profil/20356-tomas-votava/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/250-ondrej-gersl/ ]Google [ https://plus.google.com/u/0/+OndraGer%C5%A1l?rel=author ]       7. 10. 2006       14 569×

  • Historie
  • Game Maker – co je to?
  • základní rozhraní

Historie

V létě roku 1999 začal nizozemský profesor Institutu informatiky a počítačových věd Mark Overmars pouze z nudy psát programovací jazyk GameMakerLanguage (GML), který měl plně podporovat začátečníky v programování vlastních her. Ze začátku Game Maker (dále GM) nebyl nijak dobře propracovaný a občas ani svůj původní úděl – tedy jednoduché programování 2D her – nesplňoval. Postupem časů se však již propracoval k dnešnímu celkem užitečně a použitelně vzhlížejícímu prostředí, které již zplna splňuje úděl vytváření nejen 2D, ale i 3D her.
Celé prostředí je vytvořeno v Delphi (v současné době Delphi 7) a užívá vlastní příkazy, funkce i proměnné. Znalost Delphi je i přesto jistou výhodou.


Prostředí Game Makeru

GM uživateli poskytne jediný výsledný .exe soubor, který je spustitelný téměř na všech operačních systémech (Neběží pos DOS). V tomto výsledném souboru jsou zahrnuty veškeré prvky (obrázky, zvuky, skripty…). Pomocí příkazů lze však užít i externí soubory, které si GM najde a při spuštění nahraje. K externím souborům až v dalších článcích. Teď je dostupná nejnovější verze GM 6.1 na domovské stránce http://www.gamemaker.nl [ http://www.gamemaker.nl ]


Základy – dělení GM

GM se rozděluje do následujících kategorií. Je důležité tyto kategorie znát a hlavně jejich účel – i když nepředpokládám, že by někomu dělalo rozdělení problémy.

  • Sprites – Kategorie Sprites obsahuje veškerou užitou grafiku v celé hře (mimo pozadí), pokud jsme se nerozhodli pro externí soubory.
  • Sounds – Veškeré zvuky v naší hře. (Pokud jsme se nerozhodli pro externí soubory)
  • Backgrounds – Pozadí. (Mimo externích souborů)
  • Paths – Cesty, po kterých se pohybují objekty. Není nutné tyto cesty používat, jelikož se objekty mohou (a doporučuji aby to tak dělali;)) pohybovat pomocí skriptů a příkazů.
  • Scripts – Skripty, které ve hře užijete. Název skriptu = název funkce, jež jej vyvolává.
  • Fonts – Písma, která budeme chtít využít. Jejich názvy se píší jako argumenty příkazů. (více o argumentech v dalších lekcích)
  • Time Lines – GM pracuje s časovými úseky, jejichž délka je určena v milisekundách. Ani tuto kategorii nebudeme běžně potřebovat a ve svém návodu se o ni ani nebudu nijak zajímat.
  • Objects – Objekty ve hře. Jsou to právě objekty, které za nás „čarují“ podle kódu, který napíšeme.
  • Rooms – Místnosti, do kterých se jednotlivé objekty ukládají společně s jejich pozicemi a vlastnostmi. Hra může mít nekonečno Roomů a Roomy jsou to, v čem se objekty pohybují a v čem je vidí hráč.

Závěrem

Závěrem bych chtěl upozornit, že je velmi důležité, aby si každý, kdo bude chtít v kurzu GML pokračovat, zapamatoval z této lekce rozdělení kategorií.

V další lekci se podíváme na jednotlivé editory kategorií


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006073007-gamemakerlanguage-gml-uvod/ ].