× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Windows Vista

[ http://programujte.com/profil/3267-martin-pala/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-petra-pakostova/ ]Google [ ?rel=author ]       31. 7. 2006       11 683×

Na co se těšit a čeho se obávat? To si probereme v tomto článku.

Začátkem roku 2007, po pěti letech od vydání v současnosti nejpoužívanějšího operačního systému Windows XP, by měla vyjít nová verze s označením Vista. Předem bych upozornil, že doporučené HW nároky budou srovnatelné s dnešní pokročilou PC hrou. To by dle informací Microsoftu měl být stroj alespoň s 1GHz procesorem, 1024MB RAM a grafickou kartou s podporou DirectX 9. Tak vysoké požadavky jsou dány hlavně novým grafickým rozhraním Windows Aero, díky kterému je vše mnohem vizuálně propracovanější a přehlednější. Můžeme se tedy těšit na stínovaná, průhledná okna, lišty a animované ikony.

Windows Vista také přinese hned několik unikátních funkcí, které umožní zvýšení výkonu. Za prvé stojí za zmínku nová technologie přednačtení, která umožňuje, aby se aplikace a soubory načítaly rychleji než v předešlých verzích Windows. Dříve jste při dlouhé práci s počítačem mohli zaznamenat pokles výkonu kvůli zaplněné systémové paměti (antivirový systém a další rezidentní programy). Tato nová technologie tedy zjišťuje, které aplikace jsou nejpoužívanější, a přednačte je do paměti. Samozřejmě, že každý uživatel může na svém profilu používat jiné programy, a tak si funkce přednačtení ukládá každý profil samostatně, což umožňuje stále vysoký výkon pro všechny uživatele. Funkce přednačtení by měla mít dokonce tak inteligentní schéma upřednostnění, že dokáže zjistit, jaký program kdy budete pravděpodobně používat.

Druhou zajímavou funkcí je možnost využití externích paměťových USB zařízení. Víme, že přidání paměti RAM dokáže celkem znatelně zvýšit výkon počítače, je-li více systémové paměti, více aplikací je připraveno k rychlému použití. A Windows Vista právě umožňuje využití externích paměťových zařízeni (USB flashdisků), k rozšíření operační paměti. Počítač bude k datům na flashdisku přistupovat rychleji než k datům na pevném disku, což znatelně zlepší odezvu systému. Samozřejmě, že USB zařízení lze kdykoliv odebrat bez jakékoliv ztráty dat a dalších problémů.

Další naprostá novinka dle zpráv Microsoftu je, že u 64bitových verzí systému nebude možné instalovat ovladače bez digitálního podpisu, což prý zvýší stabilitu a zabezpečení systému. U 32bitových verzí budou moci ovladače instalovat jen administrátoři.

Na závěr bych chtěl říct, že s Windows Vista přichází nová generace operačních systémů, a tak se máme rozhodně na co těšit.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006073008-windows-vista/ ].