× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Gimp – uživatelská příručka

[ http://programujte.com/profil/90-ondrej-karas/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       30. 8. 2006       18 731×

GIMP, pro většinu uživatelů je to jistě známý pojem. V záplavě komerčních programů, které si lze samozřejmě získat i „jinak“ se mnohdy jeho význam ztrácí, avšak pro poctivé uživatele je to jedna z nejschůdnějších možností, jak si pořídít kvalitní grafický editor zdarma.

Na první pohled

Kniha GIMP – Uživatelská příručka od Josefa Vybírala popisuje práci právě s tímto grafickým editorem. Diky ní se i začátečník dostane za poměrně krátkou chvíli na vyšší úroveň při zpracování digitálních fotografií a vytváření vlastní grafiky. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že zpočátku jsem byl k poměrně útlé knížce (154 stran) nedůvěřivý, ale později se ukázalo, že i do tak „malého“ rozsahu textu lze schovat poměrně hutný obsah.

Jak už bývá u knih tohoto charakteru pravidlem, ani zde nechybí doprovodné CD s instalačními soubory (zde samozřejmě s plnou verzí – program je zcela zdarma) a prakticky založenými příklady, zde i pěkně graficky povedenými. Čtenář tak nemusí pracně shánět materiál, na kterém by si své nově nabyté znalosti mohl zkoušet.

I přes kratší rozsah je kniha doslova nabytá informacemi a doporučuji každou kapitolu ihned vyzkoušet. Proto si myslím, že „čtení před spaním“ zde nemá smysl. Co si nevyzkoušíte, to se prostě nenaučíte. Není to proto, že by byla kniha špatně napsaná, ale program nabízí takové možnosti, že se to pouhým přečtenín zapamatovat nedá.

Jedna z věcí, které mne na knize zarazily, bylo to, že obsahuje pouze černobílé obrázky. Myslím, že kniha, jako je tato, by si zasloužila barevný obsah, zvláště při ukázkách změn obrázků po provedení popsaného kroku. Nicméně vydavatel zvolil tuto formu, a tak nezbývá čtenáři nic jiného než si to vyzkoušet „na vlastní kůži“.

Obsah

Publikace je přehledně rozdělena na 13 kapitol popisujících práci s programem. První z nich Vás provede podrobně instalací programu včetně nastavení nezbytného pro přesnou práci s grafickým editorem. Tato část, mnohdy pokročilejšími uživately přehlížená, by neměla uniknout nikomu.

Další část popisuje základní prostředí grafického editoru, jeho nastavení pro pohodlnou práci a také představuje základní kreslící nástroje, včetně tak důležitého a často podceňovaného nástoroje, jakým je Výběr. GIMP obsahuje výběrů několik, a proto je jim věnována jedna celá samostatná kapitola.

Poslední část knihy patří úpravě digitálních fotografií, práci s filtry a v neposlední řadě také vytváření webové grafiky. Na konci knihy je také uveden stručně popis podporovaných formátů včetně doporučení k jejich užívání.

Hodnocení

Kniha bude jistě zajímavým doplňkem knihovničky každého grafika-začátečníka, ale své si jistě najdou i pokročilí uživatelé GIMPu. Publikace je poměrně útlá, tak jistě nebude její přečtení dělat problém ani uživatelům, kteří nečtou až s takovým zápalem.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006080101-gimp-uzivatelska-prirucka/ ].