× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

AVR – hardware

[ http://programujte.com/profil/90-ondrej-karas/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       17. 8. 2006       62 421×

Dnešní díl měl být věnován konfiguračním bitům procesoru. Z vašich řad však přislo několik dotazů na programátory a vývojová prostředí pro procesory AVR, a proto se jim budeme dnes věnovat.

Programátory

STK200

Tyto programátory doporučuji, protože s nimi budeme pracovat i v tomto díle. Jsou relativně jednoduché a zvládne si je postavit jakýkoliv amatér. Na Internetu se ale dá najít několik prodejců, kteří tyto programátory nabízí za cenu, za kterou je asi jen těžko doma postavíte. Jedním z takových je například folcom.cz [ http://www.folcom.cz/ ]. Na této adrese je možné objednat ISP programátor kompatibilní s STK200 za cenu 280 Kč, s poštovným a balným za celkových 360 Kč, což je možná přesvědčivý argument pro to si takový programátor zakoupit.

Pro kutily ale uvedu schéma takového programátoru. Základní součástí je integrovaný obvod 74244, který slouží pouze pro oddělení. Lze ho nahradit rezistory, zapojení poté nechrání port počítače tak dobře.

Výhodou je relativní jednoduchost, nevýhodou nastavení PC, které může zvláště s Win XP značně zkomplikovat život.

AVR miniTOOL

Složitější formou jsou programátory řízení sériovou linkou PC, u nich většinou odpadá problém s konfigurací systému, hardware je však komplikovanější. Příkladem takového programátoru je AVR miniTOOL [ http://www.mcu.cz/modules/news/article.php?storyid=491 ]. Výhodou jsou vlastnosti, které takový programátor poskytuje:

  • sekce ICE je plně kompatibilní s originálním AVR JTAG ICE
  • sekce ISP je plně kompatibilní s originálním AVR ISP
  • firmware obou sekcí je možné upgradovat přímo v AVR Studiu
  • mnoho dalších

Programátor je možné zakoupit na serveru MCU.cz [ http://www.mcu.cz/ ]. Sestavený a oživený Vás přijde na 1500 Kč, což je vzhledem k funkcím, které nabízí, přijatelná cena. Na tomto serveru je také možné zakoupit i jiné programátory. Obsahuje také diskusní fóra k tématu.

ISP AVR na USB

ISP programátory na USB port nabízí již větší komfort. Téměř každý počítač je vybaven USB portem (což o COM ani LPT portu neplatí, zvláště u notebooků). Další výhodou je to, že ve většině případů se napájení zajišťuje přímo z USB portu, a tak je možné aplikaci při napájení z tohoto portu ladit. Jedním z takových programátorů je ISP AVR na USB [ http://www.folcom.cz/?page=isp/usbisp ] opět od Folcomu.


Vývojové desky

Bastlpole

Většina z nás s touhle perfektní věcičkou začínala a stále ji používá. Pro menší aplikace a hardwarově méně náročné sestavy je možné použít nepájivé kontaktní pole i pro vývoj programů s procesory. Musím se příznat, že pro vývoj programů s procesory AT89C2051 nepoužívám nic jiného celých pět let, co se jim věnuji.

I první příklady, které si zde uvádíme, lze relativně jednoduše zkoušet na nepájivém poli. My si však uvedeme příklady relativně levných, ale pro naše účely dostačujících vývojových desek pro procesory AVR.

SDK Mega 16

První vývojovou deskou, kterou si popíšeme, je SDK Mega 16 od Folcomu. Tato malá destička umožňuje přístup ke všem vstupně/výstupním branám procesoru, umožňuje komunikovat přes RS232 i USB, umožňuje programování přes ISP, JTAG, ale také sériovou linkou přes bootloader. Obsahuje také piezoměnič pro základní akustický výstup.

Stavebnici lze s příklady na CD, dokumentací, datasheety, napájecím zdrojem a USB kabelem zakoupit za 2500 Kč a sestavenou a oživenou desku za 2800 Kč. Pro začátečníka dobrá volba za rozumnou cenu.

Základová deska MB-ATmega16/32(L) v2.0

Další zajímavou alternativou je vývojová deska od PK Design [ http://www.pk-design.net/HtmlCz/MB_ATmega16.html ]. Procesor je na ní sice připájen, a proto při zničení je výměna obtížnější, ale výrobce nabízí pěkný výběr doplňkových modulů. Ceny se pohybují podle počtu modulů od 1400 do 1990 Kč a s „vybavenějšími“ procesory až do 2530 Kč. Musím říci, že mne osobně tato možnost nadchla, a tak se možná už za několik dílů soustředíme na vývoj aplikací právě na této vývojové desce.

Vlastní vývojová deska

My si v průběhu seriálu postavíme vývojovou desku vlastní. Její konstukce bude dána našimi potřebami. Pokud sami v tuto chvíli víte, co byste na ní chtěli mít za periferie, pište své názory do komentářů pod článek. Průběžně bude konstrukce vycházet na mém webu K-programs [ http://k-programs.net/ ]. Všechny podklady budou samozřejmě zdarma ke stažení, pro zájemce bude možnost zakoupení DPS, stavebnice nebo sestaveného a oživeného kitu.

Komerční vývojové desky

Vývojovou desku si můžete pořídit i od profesionálů. Příkladem mohou být i kity od firmy Atmel [ http://www.atmel.com/ ]. Pěknější, ale o to dražší je kit společnosti Mikroelektronika [ http://mikroe.com/en/tools/easyavr3/ ].

Co nás čeká

V příštím díle si krok po kroku vytvoříme vlastní blikač na nepájivém poli. Spolu s tím si vysvětlíme smysl konfiguračních bitů. Tento článek bude napsán velmi volnou formou, dokumentován fotografiemi každého důležitějšího kroku. Pokročilejším se za to omlouvám.

Množí se připomínky na nepochopení některých částí programů uvedených v minulých dílech. Pokud k něčemu takovému dojde, pište, prosím, do diskuzního fóra. Pokusíme se společnými silami problémy vyřešit.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006080302-avr-hardware/ ].