× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Google Calendar – organizujte si svůj čas

[ http://programujte.com/profil/3526-vojtech-zicha/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-michal-zima/ ]Google [ ?rel=author ]       24. 8. 2006       14 660×

Oblíbený vyhledávač Google není jen vyhledávač. Jednou z jeho nabízených služeb je i kalendář. Co nám nabízí, jaké má výhody a nevýhody, najdete v tomto článku.

Potřebujete mít pořádek ve všech svých schůzkách, plánech a ostatních úkolech? Na Windows nejspíše použijete Microsoft Outlook®. Nechcete-li jej využívat jen kvůli tomu, nebo jej nemáte, jistě vám přijde vhod nová služba Google Calendar, sídlící na adrese www.google.com/calendar [ http://www.google.com/calendar/ ]. Přináší celou řadu funkcí, takže pojďme se podívat.

Učíme se aglicky – stojí to za to

Celá služba je bohužel pouze v angličtině. Avšak naučení se pár pojmů se vám bohatě odmění. Služba Google Calendar v sobě totiž kombinuje přehledný systém správy dne a pokročilé zpracování v JavaScriptu/AJAXu. Systém podporuje 5 druhů zobrazení: denní (Day), týdenní (Week), měsíční (Month), na příští 4 dny (Next 4 Days) a „Agenda“, čili zobrazení pouze naplánovaných událostí. V celém systému lze jednoduše vyhledávat pomocí obligátního pole nahoře. Taktéž je možno vést si více kalendářů (pracovní, domácí) nebo prohledávat kalendáře např. obchodních partnerů, a takto najít vhodný čas pro organizaci schůzky.

Prázdný kalendář = žádný kalendář

Přidat novou událost lze vícero způsoby. Prvním z nich je kliknutí na odkaz Create Event, umístěný vlevo. Mějte trpělivost, odkaz jakoby nereaguje, ale za malou chvíli je vše v pořádku. Zadáte název (What), čas (When), zda se událost bude opakovat a kdy. Možností je celkem dost, ale již zmiňovaný MS Outlook jich nabízí víc. O něco jednodušší metoda je si přímo v kalendáři najít požadované datum /hodinu, a po kliknutí a zadání názvu je nová událost v kalendáři.

Google Calendar nabízí přehledný systém pro správu celého dne a, jako všechny služby od Google, v nejvyšší kvalitě.

Prostě jednoduchost sama. Kliknutím na záhlaví lze přidat celodenní událost, kde se také zobrazuje. Ke každé události lze přidat jeden popisek a spoustu komentářů (a lze je také vymazat).

Konkurence zlepšuje kvalitu

Já sám jsem na internetu službu podobných kvalit nenašel, proto je potřeba hledat konkurenci mezi programy. Vybral jsem dva – placený Microsoft Outlook (ve verzi 2003) a open source produkt Mozilla Thunderbird s rozšířením Mozilla Calendar. MS Outlook vyniká více možnostmi (schůzky, přímé porovnání s ostatními kolegy, přímá spojitost s kontakty, deníkem, e-mailem, apod.), avšak cena je cena (viz srovnání). Thunderbird sice nemá kalendář přímo v sobě, avšak již zmiňované rozšíření ho do něj dokáže dostat. Sám mi nepřirostl k srdci, ale je (stejně jako MS Outlook) v češtině. Právě v tom vidím největší výhodu produktu od Google. Rychle mít kalendář při ruce v prohlížeči se vždy hodí. A při osobním nastavení stránky ho mám vždy, i s e-mailem a dalšími službami od Google, při ruce. Pokud nevadí angličtina, je Google Calendar tou nejlepší volbou.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006081301-google-calendar-organizujte-si-svuj-cas/ ].