× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Pracoval jsem pro Gatese

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       30. 8. 2006       13 651×

Recenze knihy Pracoval jsem pro Gatese aneb život mezi bajty

Chcete si připomenout atmosféru po roce 1989? Zajímá vás, jak to v porevoluční době chodilo, nebo jste ji sami aktivně prožili a chcete se do ní na chvíli vrátit nahlédnutím do výstřižků z dobových časopisů nebo do ceníků JZD AK Slušovice? Svěží knížka napsaná prvním šéfem českého Microsoftu vám odhalí nejen zákulisí vzniku české pobočky této firmy, ale poví vám i řadu veselých a vážných příhod ze života jednoho z nejúspěšnějších top manažerů.

Ještě než jsem otevřel samotnou knížku, těšil jsem se na autorovy poznámky ze setkání s Billem Gatesem, byl jsem ovšem překvapen mnohem více. Autor Ivan Pilný rozebírá úspěchy i neúspěchy Microsoftu a píše o nich velmi otevřeně – někdy se jako by staví do role odpůrců Microsoftu, probírá problémy při lokalizaci Windows či Office a čtení zpříjemňuje svěží text s mnohdy úsměvnými perličkami.

V letadle z Paříže po Gatesovi ani stopa a posádka nás ujistila, že opravdu nikdo takový neletěl. Zpátky v salonku jsem velmi, velmi krušnou půlhodinu přemýšlel, co řeknu prezidentovi a čtyřem ministrům a dalším, se kterými měl Gates snídat.

Autor zpočátku rozebírá spíše situaci tehdejšího režimu a porežimu a jejich vliv na svět informačních technologií v Československu, kde rozebírá svůj život a putování světem. Jeho vyprávění je opravdu zábavné a mnohdy až zarážející, že se něco takového dříve vůbec dělo – ať už se jedná o kapitolu K počítačům bez pionýrů, Ukrajinské dobrodružství či Výlet za železnou oponu. Poté se začínáme dovídat o nástupu k Microsoftu a všech akcích okolo něj – a že jich není málo. Popisuje problémy s tehdejší lokalizací snad všech produktů Microsoftu a také vysvětluje, proč je Microsoft nyní světovou jedničkou. Rozhodně to není knížka zapřísáhlého fandy Microsoftu, je psána opravdu neutrálně.

Knížku mohu doporučit jako odpočinkové čtení, kde se navíc dozvíte mnoho z pozadí úspěchu (a neúspěchu) Microsoftu, můžete se dozvědět, jaká tehdy byla u nás situace a co se vlastně smělo a v podstatě i důvody toho, proč jsme tam, kde jsme nyní. Těm, kteří se chtějí dozvědět o Microsoftu jeho tehdejší taktiku a vlastně více ho poznat „zevnitř“, tuto publikaci doporučuji všemi deseti.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006081602-pracoval-jsem-pro-gatese/ ].