× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Leonardo da Vinci

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       31. 8. 2006       25 273×

Recenze knihy Leonardo da Vinci.

Tuto knihu zhodnotím hned na začátku. Jedná se o grafický skvost na poli knih. V životě jsem neviděl krásnější knížku a žádnému grafikovi by neměla chybět. Proč? Leonardo da Vinci nakreslil několik nádherných, ale také mystických obrazů. Usmívala se Mona Lisa? Komu patří ruka s dýkou na obrazu Poslední večeře Páně?

Sazba knihy

Kniha je vložena v tvrdém, pěkném obalu, který znázorňuje Poslední večeři Páně. Po vytažení naleznete opravdu rozměrnou knihu, opět s velmi tvrdými deskami imitující kůži. Každá stránka je precizní grafická práce a na každé druhé naleznete přílohy – rukopisy Leonarda da Vinciho (všechny jsou v poslední kapitole knihy přeloženy), jeho nákresy (lidské tělo, mechanika, bojové stroje…), da Vinciho plány, dobové historické dokumenty a poznámky — celkem 30 unikátních příloh.

LEONARDO DA VINCI je považován za renesančního mistra a génia, který předstihl svoji dobu. Nejvíce se proslavil takovými díly jako je Mona Lisa a Poslední večeře. Leonardo da Vinci však nebyl jen vynikajícím malířem. Sám sebe považoval především za stavebního a vojenského inženýra. Tato kniha vypráví o životě tohoto umělce, o jeho době a sleduje hlavní témata jeho rozsáhlého díla. Publikace je bohatě ilustrována a její součástí je i 30 příloh s vzácnými faksimiliemi, jako například:

  • záznam o Leonardově narození od jeho dědečka z roku 1452
  • kopie Leonardova dopisu vévodovi milánskému Ludovicu Sforzovi z roku 1483
  • glejt, který Leonardovi udělil Cesare Borgia
  • Leonardova mapa Imoly
  • úryvek z Leonardových poznámek o strojích na leštění zrcadel
  • stránky z deníku Antonia de Beatis, kde je zmínka o Moně Lise

Kniha není psána formou klasického vyprávění, ale spíše jako vlastní autobiografie samotného da Vinciho. Probírány jsou opravdu všechna témata kolem jeho osoby, od tajuplného obrazu Mony Lisy, Poslední večeře Páně, přes kontrukci jeho bitevních či dalších mechanických strojů, jeho poznatky o lidském těle, stavebnictví, geometrii, přírodě, kartografii, divadla až po létání či psychologii.

Nemůžu jinak než ji vřele doporučit – hlavně grafikům a lidem, kteří se zajímají o obrazy či o samotného Leonarda da Vinciho. Všichni si přijdou na své.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006081603-leonardo-da-vinci/ ].