× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Kde sa podeli „veľké“ Tycoony?

[ http://programujte.com/profil/3250-jakub-vatrt/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       26. 8. 2006       25 670×

Alebo čakáme na veľký comeback?

Zakladateľ tycoon-ov, hra Transport Tycoon (TT) vznikla v r. 1994. Vyrobil/naprogramoval ho Chris Sawyer. Tato najlepšia budovateľská stratégia otvorila žáner budovateľských/podnikateľských stratégii. Vtedy ešte uživateľskému svetu patril operačný system DOS, VGA bola ešte v plienkach a Microsoft sľuboval zmenu.

Žáner bol taký úspešný že v r. 1995 sa TT dočkal pokračovania v daľšiom diele – Deluxe. Hlavný prínos tejto verzie je výber typu podnebia krajiny. Už to neboli len európske lesy, mohli ste si vybrať púšť, tundru, ale aj zvláštnu toys krajinu. Odvtedy sa žáner tycoonov odmlčal…

…až do príchodu Railroad tycoonu. Ten priblížil pôvodný žáner len pomocou vlakov, ale najväčší jeho prínos je v grafike, ktorá riadne pokročila. Railroad tycoon sa dočkal aj dvoch pokračovaní.

Posledný tycoon, ktorý programoval Chris Sawyer, je Roller Coaster Tycoon. V hre ste budovali zábavný park a lákali doň ľudí. Grafika zase vkročila do „prehistorického“ veku spolu s MIDI hudbou. Škoda ale, najmä táto hra priniesla tycoonom svetové uznanie od hráčov. Aj Roller Coaster Tycoon ma dve pokračovania, z ktorých to tretie vzinklo v decembri 2004.

O ostatných tycoonoch (Zoo Tycoon, Car Tycoon, Deep Sea Tycoon a iné…) sa zmieňovať nebudem, lebo je predom jasné, že sú len slabým odvarom skutočných tycoonov. Hoci grafici z Microsoftu (Zoo Tycoon) si dali záležať a grafika je fakt cool.

Dúfam že Transport Tycoon-y, na ktorých pokračovanie čakáme už 11 rokov, vstanú z popola ako fénix a zase milióny hráčov pripútajú k obrazovkám na veľmi dlho.

Odkazy:
rctc.bonusweb.cz [ rctc.bonusweb.cz ] – funstránky Roller Coaster Tycoonu
www.microprose.com [ www.microprose.com ] – stránky distribútora Transport Tycoon-u (+ Deluxe)
www.microsoft.com/games [ www.microsoft.com/games ] – stránky výrobcu Zoo Tycoon-u
www.poptop.com [ www.poptop.com ] – Stránky výrobcu Railroad Tycoon


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006082001-kde-sa-podeli-velke-tycoony/ ].