× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Google Spreadsheets - Uspořádejte svá data

[ http://programujte.com/profil/3526-vojtech-zicha/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       31. 8. 2006       17 614×

Každý jednou potřeboval vytvořit tabulku s daty a někomu ji ukázat. Toto a další vymoženosti umožňuje další z řady služeb Googlu – Google Spreadshhets.

Tabulková data musel jednou vytvářet každý. Vytvořit fakturu, výpočet výhodnosti projektu apod. jsou denodenní úkoly většiny manažerů a sekretářek. Poté je většinou nutné je uložit, odeslat celý soubor mailem, nebo vypálit na CD a odnést k šéfovi do kanceláře. Tohle vše si můžete ulehčit produktem Googlu – Google Spreadsheets.

Data bezpečně v prohlížeči

Celý produkt sídlí na adrese www.spreadsheets.google.com [ www.spreadsheets.google.com ]. Uvítá vás tradiční list buněk, jenž má rozměry 20 slopců × 100 řádků. Kdyby to bylo málo, je zde možnost přidat si další. Data lze formátovat (tučné, kurzíva, velikost a barva písma, apod.), nastavit jim logický formát (měna (bohužel jen dolary), procenta, čísla, text, apod.), seřadit, apod. Pokud umíte anglicky, protože celý systém je, bohužel, jen v angiličtě, můžete zjistit, že zde můžete mít i více tabulek, protože systém podporuje i tzv. „sheets“ (listy), čili zde problém není. V buňkách tabulek můžete používat i výpočetní vzorce, funkce, více se dozvíte po kliknutím na záložku Formulas. Až skončíte, můžete si váš dokument se všemi listy uložit a poté někdy opět otevřít. A také můžete mít více dokumentů, v tomhle Google Spreadsheets neomezuje.

Sdílení je krásná věc

Samozřejmě si nejspíš nebudete chtít nechat si svá data pro sebe. Pokud chcete, můžete svůj dokument nabídnout ostatním. Pouze kliknete na odkaz Show Sharing Options, zadáte e-mailové adresy těch, kterým chcete nabídnout dokument buď ke čtení (View) nebo k úpravám (Edit) a pošlete pozvánku. Jak jednoduché. Taktéž můžete váš dokument uložit se všemi listy do souboru *.xls, aktuální list do formátu *.csv nebo do HTML. Taktéž můžete váš dokument ve formátu *.xls nahrát do Google Spreadsheets a nabídnout ke sdílení. V tomhle se opět meze nekladou.

A co ostatní?

A na závěr stručné shrnutí konkurence. Stejně jako u služby Google Calendar [ www.google.com/calendar ], neznám podobně kvalitní službu na Internetu, takže budu porovnávat (viz tabulka výše) Google Spreadsheets se dvěma dnes nejpoužívanějšími tabulkovými procesory z řad kancelářských programů – Microsoft Excel 2003 a OpenOffice Calc. Produkt od Microsoft nabízí, stejně jako jeho Open Source varianta, velké množství přídavných funkcí, které u produktu od Googlu nenajdeme, jedním z nejdůležitějších jsou grafy. A hlavně, oba produkty jsou plně v češtině. Google Spreadsheets však nabízí kvalitní rychlé webové rozhraní k vašim datům, jednoduchou správu a export/import nejpoužívanějších formátů.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006082103-google-spreadsheets-usporadejte-sva-data/ ].