× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Využití sluneční energie

[ http://programujte.com/profil/20356-pavel-hait/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       27. 8. 2006       9 470×

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, který často zmiňuje využití alternativních zdrojů energie jako jednu ze svých velkých priorit, podepsal ustanovení, které z Kalifornie vytvoří jednoho z největších hráčů na poli využívání sluneční energie. Plánovaný výkon 3 000 megawattů se získá instalací milionu solárních panelů na domy, průmyslové budovy atd. do roku 2018. Produkce by měla nahradit pět velkých tepelných elektráren.

Dalším efektem bude snížení emisí skleníkových plynů, jejichž hodnota se dá srovnat s odstraněním jednoho milionu vozidel z provozu.

„Na začátku mého působení v roli guvernéra jsem slíbil, že se budu snažit o rapidní zlepšení životního prostředí,“ uvedl Schwarzenegger při obhajobě svého plánu.

Podle tohoto zákona musí stavební společnosti svým zákazníkům od roku 2011 nabídnout solární energii jako jednu z variant energetického zásobení. Lidé, kteří toho využijí, budou mít právo prodat případnou přebytečnou energii prodat energetickým společnostem.

Celý projekt bude dotován částkou 3 miliardy dolarů, která půjde z rozpočtu státu Kalifornie.

Schwarzenegger podobné projekty na podporu využití sluneční energie zkoušel prosadit už v minulých letech, ale bez úspěchu. Nyní mu dal senát konečně zelenou.

Obecně platí, že dnešní technologie ještě nejsou schopné vytvořit proces přeměny sluneční energie příliš rentabilním. Jeden příklad: několik let zpět se skupina ČEZ rozhodla vytvořit malou sluneční elektrárnu v areálu jaderné elektrárny Dukovany. Ačkoliv byly použity jedny z nejmodernějších solárních panelů, jejich efektivita je tak nízká, že jimi vytvořená energie vyrovná jejich pořizovací náklady až za 22 let provozu. Ovšem životnost panelů je pouze 20 let. Pochybuji, že ony solární panely, co plánuje použít Arnold, mají nějakou „převratnou“ účinnost ve srovnání s těmi našimi. Na druhou stranu, americké výzkumné laboratoře jsou na vynikající úrovni, pokud se budou v maximální možné míře soustředit na tento obor (což po schválení zákona popsaného výše předpokládám), tak se dá očekávat, že i v relativně malém časovém úseku (několik let) mohou dosáhnout dobrých výsledků.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006082201-vyuziti-slunecni-energie/ ].