× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Web 2.0: AJAX, či něco jiného? Curo se mýlí!

[ http://programujte.com/profil/2843-lukas-chadraba/ ]Google [ :2:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       26. 8. 2006       12 234×

Web 2.0 nejsou (jenom) síťové služby používající technologii AJAX. Curo nedávno napsal článek Hit jménem Web 2.0. Tento článek ale rozhodně není namířen proti adminovi serveru Programujte. Jak to vlastně je?

Web 2.0 je ve skutečnosti směr vývoje world wide webu. Je to něco podobného jako umělecký sloh nebo jinak řečeno trend určitého období.

Jde o trend celého webu. Tedy o to, že se začaly používat různé aplikace jako rychlé webmaily používající javasriptové technologie, aplikace typu ICQ, flash videochaty a spousta dalšího. Jde ale hlavně o to, že Internet už nevypadá jako něco, čemu by se dalo říkat Web 1.0 (no říkejte si tomu vlastně jak chcete). Malou ukázku najdete třeba na cv-region.cz [ http://www.daja.cv-region.cz/ ]. Moje schéma na konci článku to dokonale ukazuje.

Cituji například z knihy Jakuba Krčmáře Adobe Photoshop: Praktický webdesign, kterou mám aktuálně hned po ruce vedle notebooku: „Příklad aktuálního trendu na webu zvaného Web 2.0, který využívá minimalistický design s velkými tlačítky a spoustou místa…“. Tento text najdete na straně 59 jako popisek screenu webu, na kterém Jakub ukazuje dnešní trend webdesignu. Mimochodem, ten web nepoužívá AJAX! Můžete se na něj podívat [ http://www.tubatomic.com/revolver/ ].

Curo má do jisté míry také pravdu. Technologie AJAX je součástí Webu 2.0. Tahle technologie umožňuje jisté funkce a interakci, které tvoří Web 2.0, a bez ní by to možná byl… (přemýšlím) …Web 1.9.

Web prostě vypadá tak, jak vypadá. Je nesmysl to takhle škatulkovat a nazývat. Lepší je říct si „Tohle je web v roce 1995 a tohle v roce 2006“. Evoluce si nevybírá. I Internet podlehl.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006082304-web-2-0-ajax-ci-neco-jineho-curo-se-myli/ ].