× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

MASM32 verze 9 je tady!

[ http://programujte.com/profil/3632-michal-blazek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       11. 9. 2006       15 962×

Velká část programátorů v Assembleru používá MASM32. Co nabízí jeho již devátá verze?

MASM32 je v současné době nejpopulárnějším assemblerem. Jeho makra své uživatele doslova rozmazlují a ještě k tomu je zdarma. Nedávno vyšla jeho devátá verze a já se budu snažit seznámit vás s novinkami, které obsahuje. Při psaní tohoto článku jsem čerpal z www.masm32.com [ http://www.masm32.com ], z nápovědy k jednotlivým programům a samozřejmě jsem nezapomněl experimentovat.

porc.exe, polink.exe, polib.exe

Tyto tři programy jsou největším krokem vpřed, který MASM32 ve verzi 9 udělal. Pelle Orinius dovolil zpřístupnit tyto vysoce výkonnostní nástroje v projektu MASM32. Ovládání těchto programů je stejné jako u jejich protějšků od Microsoftu (ty stále v MASM32 zůstávají a je pouze na vás, jestli je budete používat), ale rozdíl by se dal vyjádřit v jednom slovním obratu: „Za stejnou cenu více muziky“. Stejnou cenou myslím 0 Kč (pro slovenské čtenáře 0 Sk) a více muziky si můžete dát do počítače, protože pomocí linkeru polink.exe může velikost výsledného souboru být menší až o 10 %. Zároveň PE hlavička souboru v polink.exe je mnohem působivější než v původním link.exe. Menší odlišnosti těchto dvou linkerů jsou při připojování zdrojů, ale není to nic převratného.

Nové zdrojové kódy

Každá nová verze MASM32 obsahuje nové zdrojové kódy od špičkových programátorů v Assembleru. Verze 9 samozřejmě nebyla výjimkou. Bill Cravener napsal 8 skvělých příkladů, které ukazují v plné míře využití maker v MASM32 a také, že Assembler může směle konkurovat vyšším programovacím jazykům. Jedním z těchto skvělých příkladů je i kalendář, který můžete vidět na obrázku nebo přehrávač MIDI souborů atd.

Tyto příklady naleznete ve složce C:\masm32\examples\bcraven\.

Nové tutoriály

To si musíte přečíst!

  • FPU Tutorial od Raymonda Filiatreaulta.
  • Jak psát DLL v MASM32.
  • Konzolové programy v MASM32.

První z jmenovaných nováčků je opravdu skvěle provedená práce. U druhého z jmenovaných bych očekával trošku více podrobností, ale možná, že bude tento tutoriál v další verzi pokračovat. Poslední z jmenovaných to podle mého názoru dost přehnal s makry, takže neukazuje skutečnou podstatu programování konzolových programů a ještě k tomu obsah také není nijak zvlášť rozsáhlý ani užitečný. Možná, že se v příští verzi dočkáme pokračování, ale zatím se mi tento tutoriál moc nezamlouvá.

Co je dále nového?

  • Instalační soubor nyní užívá kompresní technologii 7zip, takže se vejde více dat.
  • tproc.exe; Bližší informace o tomto nástroji se dozvíte ze souboru C:\masm32\tproc.txt.
  • Lepší práce s řetězci ve formátu UNICODE.
  • Několik drobných vylepšení programu Qeditor.

Pozn.: Všechny novinky byly posuzovány vzhledem k verzi 8.

Jsme u konce. Doufám, že se mi podařilo seznámit vás s novinkami v nové verzi MASM32. Novinek je, podle mého názoru, docela dost a rozhodně stojí za to si tuto verzi stáhnout.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006091002-masm32-verze-9-je-tady/ ].