× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Ze sešitu číslicové techniky<br />0001 0110. díl – Převodníky kódů

[ http://programujte.com/profil/27-jiri-chytil/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-michal-zima/ ]Google [ ?rel=author ]       22. 9. 2006       19 995×

V tomto díle se pokusím vás seznámit s tím, co jsou to převodníky kódu a na co se používají, to, jak fungují, jen nastíním, protože z předchozích lekcí to musíte pochopit.

Začal bych takovou stručnou charakteristikou. Převodník kódu je kombinační obvod. Vytváří z informací, které vstupují, informace jiné. Převádí tedy jeden druh kódu na jiný. Například kód BCD převede na 1 z 10, kód BCD na kód pro 7segmentový display. Nebo na kód 2 z 5. Nebo třeba převedeme zpět kód 1 z 10 na kód BCD.

Převodníky kódu nám tedy slouží k úpravě kódu pro ten či onen účel. Čistý BCD by toho v 7segmentovém displayi asi moc nezmohl, proto jej převedeme například obvodem 7447.

Jak jsem říkal již v úvodu, funkce převodníků kódu je více než jednoduchá, přesto že to může vypadat složitě, jedná se vlastně o kombinační obvod. To co tedy dáme na vstup se okamžitě (zpoždění v ns nutné pro překlopení) objeví převedené na výstupu.

Aby byla celá funkce ještě jasnější, přidám schéma jednoho z převodníků, a to 7447. Tedy převodník z BCD na 7SEG.

Ke schématu by se hodila ještě tabulka a můžeme si vystvětlit několik pojmů, jako je LT a BI RBI. Co je to vůbec za vstupy.

LT (Lamp Test) – slouží k otestování, zda svítí všechny segmenty, tedy jako kdyby se rožla osmička. Je aktivní při připojení k nule, to se značí čárou za názvem vstupu (negací).

BI (Blanking Input) – zajistí zhasnutí všech segmentů, je aktivní v nule.

RBI (Ripple Blanking Input) – zajistí zhasnutí všech segmentů pokud by se na výstupu měla zobrazit nula, ostatní číslice se zobrazují normálně.

Před tím než se pustíte do stavby nějakého zapojení, tak si řádně prohlédněte Datasheet (katalog). A to jak převodníku, tak věcí k němu připojovaných (7segmentový display), ať si něco neodpálíte.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006091803-ze-sesitu-cislicove-techniky-br-0001-0110-dil-prevodniky-kodu/ ].