× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

PHP (III) - Úvod

[ http://programujte.com/profil/20356-lukas-blatecky/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       23. 9. 2006       24 961×

Kurz PHP, MySQL + základy XHTML.

Vážení přátelé,

Vítejte u čtení seriálu věnovanému programovacímu jazyku PHP. Jelikož samotné PHP nemá to pravé kouzlo pro vás, coby začínající programátory, přidáme si k tomuto kurzu ještě databázový jazyk MySQL a základy jazyka XHTML, abychom mohli později propojovat formuláře na našich stránkách s jazykem PHP.

Jistě jste si všimli, že jsem použil výraz „začínající programátoři“. Zrak vás neklame – tento seriál bych chtěl zaměřit hlavně pro lidi, kteří jsou naprostými začátečníky v programování, ale to nejen v jazyce PHP, ale v programování všeobecně. Chci vám pomoci s pochopením základních pojmů, které neodmyslitelně spadají do problematiky programování. Já sám jsem se naučil programovat podle knih, a proto vím, že pokud vám někdo podá pomocnou ruku, zvládnete to taky.

Náš seriál bude rozložen do dvou skupin. Je totiž rozdíl vědět jak programovat a vědět v čem programovat. Zní to trošku zapeklitě, ale význam spočívá v tom, že než se pustíme do studování konkrétního jazyka, v našem případě PHP, musíme si vysvětlit onu suchou teorii programování. Věřte mi, tato teoretická část většinu z vás rozhodně nijak neohromí a troufám si říci, že několik z vás nebude chtít o programování ani slyšet, jen co přečtete první řádky :). Nicméně náš server nese název Programujte, tak my budeme důslední a programování pojmeme se vším všudy.

Již od další lekce začneme s vysvětlováním pojmů jako jsou:

  • posloupnost činností při programování
  • algoritmy, algoritmizace
  • vývojové diagramy
  • vývojové diagramy v praxi

Spousta lidí znalých této problematiky by mohla namítat, že i bez znalosti výše uvedených pojmů se dá bez problémů programovat – má odpověď zní: Ano, jde to, ale na základní škole nás také neučili sčítání do deseti bez toho, abychom nejdřív do desítky napočítali.

Po zvládnutí základů programování se přesuneme již ke konkrétnímu programovacímu jazyku, a to k PHP. Nejdříve si řekneme něco z historie jazyka a naši práci odstartujeme návodem pro instalaci webového serveru na PC. Pokud se ti zkušenější z vás ptají, proč nejdříve nebudu vysvětlovat základy XHTML, tak se hájím tím, že vám chci názorně ukázat veškeré programátorské pojmy v akci. Cyklus a podmínku budu na XHTML asi těžko demonstrovat :).

Na každou lekci budu očekávat vaše ohlasy. Na jakoukoliv otázku se pokusím odpovědět a budu se snažit být maximálně nápomocen těm, kteří o pomoc požádají. Ne každému bude vše jasné napoprvé, ale od toho tady budu.

Takže v příštím díle začínáme teorií programování, do té doby se na vás těším.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006091810-php-iii-uvod/ ].