× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Prehľad OpenSuSe 10.2

[ http://programujte.com/profil/3199-peter-rexa/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       9. 10. 2006       13 090×

Krátká recenzia OpenSuSe 10.2

Inštalácia

Inštalácia (5 CD alebo 1 DVD) prebehla absolútne bez problémov, za dve hodiny bolo nainštalované a plne updatované. Problémy s hardwarom neboly takmer žiadne, systém YAST je, čo sa týka ľahkosti používania a konfigurovateľnosti, plne porovnateľný s MS Widows. Monitor (Sampo), grafická karta (ATi Radeon), DVD±RW mechanika (Pioneer) fungujú bezchybne.

Samotná inštalácia je rozdelená do štyroch bodov:

  • Príprava inštalácie
  • Inštalácia
  • Nastavenia
  • Používatelia

Príprava inštalácie

V prvej časti inštalácie som vybral jazyk, ktorý chcem mať defaultne nastavený v celom grafickom a textovom prostredí. V ďalšom kroku som odsúhlasil licenčné podmienky a analyzoval náš systém. Po skončení analýzy som nastavil partície, vybral som inštalačné balíčky a nastavil regionálne nastavenia.

Inštalácia

V druhej časti inštalácie sa zhrnuly všetky požadované informácie a začalo sa samotné kompilovanie balíčkov a hned následné kopírovanie na náš harddisk.

Nastavenia

V tretej časti inštalácie som nastavil heslo administrátora (root), po úspešnom vytvorení hesla som nakonfiguroval sieť, modemy, bránu firewall a prípadne aj Internet. Ak máte prístup na Internet, môžete vykonať aktualizáciu cez HTTP alebo FTP protokol.

Používatelia

V poslednom kroku som vytvoril použivateľske účty a skupiny.

Zhrnutie

Po reboote systému bol náš systém schopný neobmedzene pracovať. Po spustení nášho OS Vás určite zaujme grafické prostredie KDE 3.4 s pekne spracovaným wallpaperom s chameleónom, ktorý je logom SuSe GNU/linuxu. Testoval som rôzne periférie: generickú USB myš, dva USB flashdisky (128MB), jeden USB harddisk (Western digital 40 GB), digitány fotoaparát (Panasonic Lumix). Všetky periférie išly bezproblémovo. Jediný problém som mal s tlačiarňou Canon BJC 4300. SuSe linux mi nenašiel správny ovládač. Tlačiareň tlačila veľmi pomaly a čiernobielo. Po následnom zmenení ovládača na BJC 600 išlo všetko v poriadku. Na rozdiel od iných distribúcii má SuSe linux adresár/media, kde sa namountujú všetky floppy disky, USB disky, fotoaparát, cédečka a podobne. Na obrazovke sa potom objaví správa o novom zariadení a ponúkne sa možnosť prezerania. Mount/unmount zariadenia sa vykonajú automaticky a po odpojení danej periférie sa jej podadresár v /media zmaže. S takouto bezproblémovou prevádzkou som bol nadmieru spokojný.

Pri používaní Suse linuxu som nezbadal žiadne vačšie problémy, pokiaľ nechcete počúvať na vašom PC MP3, pozerať DVD filmy a pozerať rôzne stránky vo Flashi. V tomto ohľade má SuSe linux u mňa dosť veľké mínus.

Pri používaní ďalších programov som nemal nejaké vačsie problémy – napaľovanie CD/DVD, ripovanie MP3, browsovanie, programovanie (C, C++), prezeranie a tvorba PDF, písanie a úprava dokumentov atď. Začiatočník bude zrejme chvíľu potrebovať, kým si zvykne na nové rozhrania, ale inak nevidím žiadne vážnejšie problémy. Aj napriek spomínaným problémom má SuSe linux u mňa veľké plus kvôli jeho jednoduchosti používania, podľa mňa je to jedna z najlepších distribúcii na slovenskom trhu.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006092902-prehlad-opensuse-10-2/ ].