× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Linux – Kapesní přehled

[ http://programujte.com/profil/3632-michal-blazek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/20356-michal-zima/ ]Google [ ?rel=author ]       20. 10. 2006       13 550×

Recenze knihy Linux – Kapesní přehled

Linux je v současnosti největší konkurent MS Windows, který podle serveru www.iinfo.cz [ http://www.iinfo.cz/tiskova_zprava/windows_nejuzivanejsim_operacnim_systemem/ ] používá 97 % uživatelů, což je značná převaha, proti 0,84 %, které zastupují unixové operační systémy. Přesto ti, kteří používají tento operační systém si ho nemohou vynachválit. Díky své flexibilitě, kvalitnímu softwaru zdarma, nesrovnatelně vyšší bezpečnosti a rozsáhlým možnostem nastavení si získává stále více uživatelů, které již nebaví věčné chyby a nedostatky Windows. GNU/Linux disponuje velkým počtem programů a také shellových příkazů. První z jmenovaných se dají celkem dobře zapamatovat, ale v případě příkazů a jejich parametrů je již situace jiná (bráno z pohledu začátečníka, pozn. korektora). Proto je zde kniha Linux Kapesní přehled, abyste všechny příkazy a hlavně jejich parametry měli ihned po ruce a nemuseli je získávat z manuálových stránek nebo hledat na webu. Kniha disponuje kroužkovou vazbou, která je u těchto typů knih nejvhodnější a také se uchází o post nejpoužívanější knihy ve vaší knihovně. Publikace se zabývá hlavně distribucí Fedora Linux, ale informace, které obsahuje se samozřejmě dají využít i na dalších unixových operačních systémech.

Co v knize najdete?

Kniha popisuje nejdůležitější a nejužitečnější součásti práce s GNU/Linuxem stručně, přesně, výstižně a přehledně. Bohužel stručnost je někdy až moc veliká a některé i dost podstatné parametry nejsou v knize uvedeny. Nezbývá vám tedy nic jiného než si je tam dopsat tužkou. Velice zevrubná je také kapitola o instalaci programů, a úplně chybí kapitola o instalaci operačního systému. Kniha začíná vysvětlením základních pojmů, přehledem systémových adresářů a pracovních prostředí, které nabízí Fedora Linux. Bohužel zde není ani zmínka o historii a původu GNU/Linuxu. Historie si zaslouží být studována a myslím, že několik řádků by autorovi neublížilo. Velký důraz kniha klade na práci s texty, zato téměř nezmíněná zůstala bezpečnost, a velice zevrubně byly probrány i programátorské editory a vůbec možnosti programování v GNU/Linuxu. Ale abych jenom nekritizoval, velice výstižně je zde popsána práce v síti a práce s Internetem, což jsou v podobných publikacích často ošizená témata, a ukázkově je zde provedena část zabývající se prací se soubory.

Pro koho je kniha určena?

Zkušenějším uživatelům GNU/Linuxu poslouží kniha jako pohotová referenční příručka a nebo i jako učebnice pro výuku příkazů. Knihu bych doporučoval spíše těm zkušenějším uživatelům a nebo těm začátečníkům, kteří se již dokáží v GNU/Linuxu orientovat, znají základy a vzájemné souvislosti, které zde nejsou moc dobře vysvětleny, příp.nejsou vysvětleny vůbec.

Obsah

  • Přihlašování a odhlašování
  • Disky a souborový systém
  • Shell
  • Instalace softwaru
  • Operace se soubory a adresáři
  • Práce s texty
  • Tisk
  • Řízení procesů
  • Informace o počítači
  • Síťová připojení
  • Procházení webu
  • Elektronická pošta a interaktivní komunikace
  • Matematika a výpočty
  • Grafika, zvuk a video
  • Programování v shell skriptu
  • Uživatelské účty

O autorovi

Daniel J. Barret se zabývá internetovou technologií již od roku 1985. V současné době pracuje jako softwarový inženýr. Dan také byl heavy metalovým zpěvákem, administrátorem unixového systému, univerzitním lektorem i web designerem. Má za sebou bohatou publicistickou činnost hlavně v nakladatelství O'Reilly. Mezi jeho nejznámější publikace patří: SSH Kompletní průvodce, Bandité na informační dálnici a Linux Security Cookbook (v překladu Kuchařka bezpečnosti Linuxu).

Hodnocení

Knize se dá vytknout mnoho, ale kladů je více. Je to perfektní průvodce po operačním systému GNU/Linux a určitě by neměla chybět v knihovně žádného uživatele tohoto skvělého operačního systému.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006100803-linux-kapesni-prehled/ ].