× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Podporujeme vzdělání – zahajujeme recenze škol

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       16. 10. 2006       23 128×

Pokud máte zájem pomoci dalším studentům při výběru jejich budoucí školy, zapojte se i vy a přidejte recenzi na svoji školu/fakultu. V tomto článku nastíním cíle tohoto projektu v oblasti školství, proč vůbec vznikl a jaká jsou kritéria pro přijímané recenze.

Téměř každý, koho znám, vybíral svoji školu pro své další studium právě na Internetu. Pokud tedy nebylo o jejich osudu rozhodnuto již při narození. Pokud má možnost volby, může čerpat z oficiálního obsahu jednotlivých stránek školy, jejich letáků a propagačních materiálů nebo na doporučení někoho z rodiny. Mluvím teď při výběru střední školy. Sám jsem měl možnost volby – a ruku na srdce, v té době mě nenapadlo žádné povolání, které bych si přál, a tedy i žádná škola. Jistě, sny jsem měl, ale nakolik byly reálné? Chtěl jsem být programátorem, ale neměl jsem tušení, co všechno to obnáší a zda – a to hlavně – mě to ta škola dokáže naučit. Jistě, škola má své vlastní materiály, ale napsali byste ve svém životopise (když byste se ucházeli o práci) své neúspěchy či negativa, o kterých víte? Určitě ne.

Cíl projektu

Jak jsem již nastínil, sekce Školy byla vytvořena speciálně pro recenze škol – a to jak středních, tak vysokých. Cílem je tedy objektivní (samozřejmě, i přiměřeně subjektivní) hodnocení dané školy a umožnit tak budoucím studentům přístup k vnitřím, citlivým informacím o škole. Kdo jiný školu lépe zhodnotí, než samotný absolvent? Zde se možná dostáváme k bariéře: vždyť daný student, co danou školu zrecenzoval, vůbec nemusel využít její potenciál. Proto také může jakýkoliv další absolvent stejné školy doplnit informace, rozšířit stávající či smazat část, která již není aktuální. Samotná recenze však bude samozřejmě moderována a poté projde i korekturou. Pokud tedy postupně více studentů doplní informace o škole, lze tuto recenzi již požadovat za objektivní? Myslím, že ano. Cílem je tedy poskytnout objektivní a aktuální informace o vybrané škole ze všech možných hledisek – co daná škola může nabídnout, jak podporuje své studenty, zda-li jim vychází vstříc, zda je moderně vybavená, jak je koncipována vyuka a mnoho dalšího. Položme si otázku, kdybyste se rozhodovali, na jakou školu jít, pomohly by vám tyto informace? Pomohlo by vám vědět, jak hodnotí školu a co si o ní myslí její absolventi?

Koncepce – členění škol

Sekce Školy je rozčleněna do 4 položek.

  1. Jak vložit recenzi
  2. Jak na vzdělání
  3. Střední školy
  4. Vysoké školy

V sekci Jak vložit recenzi se dozvíte všechny informace, co by měla recenze obsahovat, jak by měla vypadat a podobně. Samozřejmostí bude formulář na poslání samotné recenze.

Jak na vzdělání – tato sekce bude obsahovat články ohledně studia a vzdělávání. Praktické informace do života, co se týče škol.

Střední školy jsou členěny nejprve dle státu (Česká republika a Slovenská republika) a poté dle jednotlivých krajů. Důvodem tohoto členění je to, že střední škola je stále více obecná než profesní, a proto není zcela jisté, kam se budete ubírat dále. Například z průmyslové školy (obor strojírenství) stále můžete jít na fakultu strojní, elektrotechniky, informatiky či jakoukoliv jinou, i když byste měli zřejmě pokračovat v oboru strojírenství. Sám jsem toho vyjímkou, proto není vhodné, aby střední školy byly členěny dle oborů. Navíc při výběru střední školy hraje povětšinou důležitou roli i poloha školy vzhledem k bydlišti.

Vysoké školy jsou členěny již právě dle jednotlivých oborů, resp. fakult. U vysoké školy se totiž již nehledí na „dálku od domova“, protože většinou student stejně skončí na privátě či kolejích. A samozřejmě, vysoká škola je již více oborová, tedy pokud jdete na výšku, většinou již s tím, že víte, co se chcete naučit, víte, co vás zajímá, co byste chtěli v budoucnu dělat (alespoň máte již o tom obrázek) a podobně.

Kritéria pro recenzi

Všechny informace naleznete poté v článku, který bude v sekci Jak vložit recenzi. Jednalo by se tedy pouze o kopírování informací. Recenze bude ve finále obsahovat seznam oborů na škole, fotogalerii, názory na vyuku, samotnou školu, vybavení, možnosti, společenské vyžití, ubytování v místě školy, jak nejlépe projít školou, rady ke studiu a mnohé další informace.

Byl bych rád, kdybyste se, jako obvykle, vyjádřili k tomuto projektu. Zda-li ho pokládáte za užitečný či zbytečný, popřípadě co byste se v recenzi rádi dočetli. Informace a formulář bude zanedlouho již dostupný, proto pokud byste měli zájem poskytnout recenzi na vaši školu, budeme se těšit. Dostupný bude i dokument, ve kterém budou krátce shrnuty cíle projektu (pro potřeby ve škole) – například pokud budete s někým z profesorů dělat rozhovor, aby věděl, o čem tento projekt je. Taktéž budou dostupné letáky k propagaci tohoto projektu a byl bych rád, kdyby se našli ochotní lidé a na nástěnku ve tříde či škole jeden připli. Jedná se přeci o pomoc studentům. A myšlenka stále stejná – lidé lidem, v tomto případě studenti studentům.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006101601-podporujeme-vzdelani-zahajujeme-recenze-skol/ ].